Conducerea separatistă de la Tiraspol, în ALERTĂ: Pretinșii lideri transnistreni, nemulțumiți că noua redacție a Codului penal incriminează separatismul și complotul împotriva R. Moldova
Așa-numita conducere a regiunii transnistrene se declară nemulțumită de noile modificări la Codul penal al R. Moldova, votate în primă lectură de către Parlament la finele anului trecut, care incriminează, printre altele, separatismul și complotul împotriva republicii noastre.
De asemenea, modificările vizează entitățile anticonstituționale, structurile informative ilegale, periclitarea gravă a securității Republicii Moldova, precum și culegerea neautorizată de informații.
Așa-numitul minister de externe de la Tiraspol i-a solicitat vicepremierului pentru Reintegrare de la Chișinău, Oleg Serebrian, „explicații”, presupunând că modificările la Codul penal al R. Moldova ar putea fi îndreptate „împotriva locuitorilor din Transnistria”.
Răspunsul oficialului R. Moldova i-a nemulțumit pe separatiști, pentru că ar fi „formal”.
„Acest lucru ne determină să presupunem că acțiunile Chișinăului nu se vor limita la modificări legislative și pot implica riscuri serioase de distrugere a mecanismului internațional de negociere existent în cadrul reglementării moldo-transnistrene”, se arată într-un comunicat de presă al așa-zisei diplomații de la Tiraspol, făcut public luni, 9 ianuarie.
Instituția condusă de Vitali Ignatiev cere participanților internaționali în formatul de negocieri „5+2” să „împiedice măsurile ostile” ale R. Moldova, care ar reprezenta o „amenințare pentru reglementarea pașnică” a conflictului transnistrean.
Amintim că modificările la Codul penal al R. Moldova au fost aprobate de Parlament pe 22 decembrie 2022 în primă lectură. Președinta Comisiei parlamentare juridice, pentru numiri și imunități, Olesea Stamate, a declarat atunci că prevederile au drept scop combaterea activităților informaționale subversive, inclusiv ale așa-zisului minister al securității din regiunea transnistreană, care are o structură bine închegată și misiuni ilegale de colectare a informațiilor.
Mai exact, documentul prevede sancționarea penală pentru inițierea, organizarea sau constituirea pe teritoriul R. Moldova a structurilor informative ilegale. Totodată, vor fi trase la răspundere penală persoanele care vor instiga alte persoane să comită acțiuni care dăunează suveranității, independenței, inviolabilității teritoriale, securității statului sau capacității de apărare a Republicii Moldova.
De asemenea, Codul penal va mai fi completat cu o nouă componentă de infracțiune - acțiunile săvârșite cu scopul de a separa o parte din teritoriul Republicii Moldova, precum și distribuirea informațiilor care incită la astfel de acțiuni.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”