Condiţii NOI de numire în funcție a judecătorilor de instrucție
Judecătorii de instrucție ar putea fi numiți pentru un mandat fix de trei ani, fără posibilitatea deținerii a două mandate consecutive. Un proiect de lege în acest a fost eleborat de Ministerul Justiției și remis Guvernului spre examinare și aprobare.
Proiectul de lege pentru susținerea reformei instituției judecătorului de instrucție stipulează clar condiţiile de numire a acestuia, dar și modul în care își va exercita atribuțiile de serviciu. Legea actuală nu conţine reglementări clare în acest sens, iar Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) se conduce de un Regulament aprobat la începutul anului trecut.
Un alt aspect al proiectului ține de reglementarea mecanismului de alegere și propunere de către președintele instanței a candidaturii magistratului de instrucțiune. Pe moment, Regulamentul CSM prevede că președintele instanței de judecată propune Consiliului candidatura judecătorului care va exercita atribuțiile judecătorului de instrucţie din rândul judecătorilor de drept comun, care au o experiență de cel puțin trei ani în funcția de judecător, cu acordul judecătorului.
Condiția experienței de cel puțin trei ani există în Regulamentul CSM, dar nu întotdeauna este respectată, de aceea este necesar a fi inclusă în lege. În prezent, în calitate de judecători de instrucţie activează foşti procurori, avocaţi etc.
Totodată, noul proiect va pune accent pe profesionalismul magistraţilor care vor exercita atribuţiile de judecător de instrucţie. După ce vor fi numiți în această funcție, judecătorii de instrucție vor urma cursuri de instruire la Institutul Național al Justiției.
Mai mult, proiectul propune şi modificarea termenului pentru depunerea cererilor de reconfirmare în funcție a judecătorilor de instrucție în calitate de judecători de drept comun. Având în vedere numărul mic al judecătorilor care nu au fost reconfirmaţi, se propune termenul de 31 decembrie curent. În actuala lege, data-limită e 31 august 2015 - un termen prea lung, care încetinește reforma acestei instituții.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas șapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md