Condiții mai ASPRE pentru posesorii de ARME: maximum 12!


Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a înăsprit regulile privind deținerea armelor. Astfel, noile norme limitează numărul de arme care pot fi procurate și deținute de către persoanele fizice. Acestea vor avea dreptul să dețină nu mai mult de 12 unități, adică cel mult două arme de foc scurte cu ţeava ghintuită (revolver sau pistol), cel mult două arme de foc lungi cu ţeava ghintuită cu dimensiuni diferite ale ţevii şi cel mult opt arme lungi cu ţeava lisă.
Norma nu se referă la colecționarii de arme și sportivii de tir, care vor avea dreptul să dețină un număr nelimitat de arme de foc, doar că vor trebui să prezinte dovada necesităţii acestora pentru antrenamente sau participarea la competiţii sportive.
Au fost înăsprite și condițiile de eliberare a permisului de procurare și deținere a armelor. Astfel, la solicitarea permisului, cetățeanul va indica scopul procurării armei - pentru vânătoare, tir, autoapărare, colecție sau pază a obiectelor.
De asemenea, a fost majorată și vârsta de la care se permite deținerea armelor: de la 18 ani cum este în prezent, până la 21 de ani.
Nu vor mai avea dreptul să dețină arme persoanele care au fost condamnate la privațiune de libertate pentru infracțiuni grave sau care au săvârșit infracțiuni cu arme, substanțe explozive, toxice, narcotice și psihotrope. Nici cetățenii străini nu vor avea dreptul de portarmă, chiar dacă au permis de ședere pe teritoriul R. Moldova.
Permisul va fi eliberat pentru o perioadă nelimitată, însă o dată la cinci ani posesorii de arme vor fi obligaţi să vizeze permisele. Dacă nu vor viza permisul de portarmă în termen de un an de la împlinirea termenului de avizare (cinci ani), dreptul de posesie a armelor va înceta.
În R. Moldova sunt înregistrate peste 50 de mii de persoane fizice în proprietatea cărora se află peste 65 de mii de arme de foc.













































































