Condamnatul Șor insistă ca R. Moldova să plătească Rusiei pretinsa datorie de 709 milioane de dolari, adică peste 13 000 de lei de fiecare gospodărie. Fugarul a prezentat CALCULELE rușilor, deși auditul internațional demonstrează contrariul
Condamnatul Ilan Șor, la fel ca și responsabilii de la Kremlin și Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei, insistă că autoritățile de la Chișinău s-ar face vinovate de criza energetică din Transnistria, deoarece refuză să plătească gigantului „Gazprom” pretinsa datorie de 709 milioane de dolari. Noua miză a Kremlinului în R. Moldova a prezentat și niște calcule cu pretinsa datorie, care înseamnă punerea pe seama fiecărei gospodării din dreapta Nistrului suma de peste 13 mii de lei.
„Întrucât nerușinatul deputat Radu Marian a ridicat subiectul uriașei datorii față de Gazprom, o să vă reamintesc din cauza cui ne-am pomenit în această situație critică. Din cauza cui cetățenii noștri trebuie să stea fără curent, să-și încălzească casele cu lemne și să se întrebe dacă vor avea gaz mâine. Și dacă da, la ce preț. Cea mai mare parte a datoriei - 394 de milioane de dolari - a fost acumulată din 2011 și până în 2015. Țara era atunci condusă de complicii lui Sandu, care era ministru”, a scris Șor pe rețelele de socializare.
Alți 10,7 milioane de dolari din pretinsa datorie ar fi pentru consumul din septembrie 2021, precum și plăți întârziate.
„Gazprom a închis ochii la datoriile sale mult timp, a continuat aprovizionarea și a făcut reduceri. Însă, insolenta Sandu a decis că nu este nevoie să plătească companiei rusești. De aceea nu este gaz. Apropo, președintele fals recunoaște datoriile față de stăpânii săi europeni. Mai mult de jumătate din datoria publică a R. Moldovei - 62 de miliarde de lei - este datorată structurilor financiare ale Uniunii Europene. Și banii sunt plătiți în mod regulat și la timp”, se arată deranjat Șor.
Astfel, cea mai bună ieșire din situație ar fi recunoașterea pretinsei datorii de peste 700 de milioane de dolari, pentru ca „Gazprom” să continue livrările în Transnistria, consideră Șor, condamnat la 15 ani de pușcărie pentru că a estorcat peste 5 miliarde de lei din sistemul bancar al R. Moldova.
„Suntem acum în pragul unei crize energetice fără precedent. Singura modalitate de a păstra rămășițele industriei și ale economiei este achitarea datoriilor. Trebuie să se convină cu Gazprom asupra termenilor contractului, ținând cont de toate circumstanțele actuale. Dar autorităților de la Chișinău nu le păsa de oameni”, a mai spus Șor.
De menționat că auditul financiar și juridic independent al datoriei „Moldovagaz” față de „Gazprom” și Factoring-Finance, efectuat de companiile Wikborg Rein Advokatfirma AS din Norvegia și Forensic Risk Alliance & Co din Marea Britanie, a demonstrat că R. Moldova nu datorează rușilor 709 milioane de dolari, iar datoria reală ar fi de 8,6 milioane de dolari. Pentru a pune punct acestui litigiu, R. Moldova a făcut în 2023 o propunere conducerii „Gazprom”, însă aceasta a fost declinată.
CITIȚI și SA „Moldovagaz” ar putea fi naționalizată. Premierul Recean: „Să putem să acționăm, în mod special acolo unde avem active strategice și care, apropo, au fost preluate tot așa – prin forță și șantaj. Trebuie să ne recuperăm activele”
„În politica moldovenească s-au întâmplat multe lucruri ciudate, dar cred că este pentru prima dată când avem politicieni care își învinuiesc statul propriu pentru problemele create din exterior. Este pentru prima dată când bufonii și speculanții politici ai Kremlinului de aici de la Chișinău încearcă să pună presiune pe Guvern ca să accepte să pună pe umerii cetățenilor o datorie de peste 700 de milioane de dolari. Această datorie nu există. O fi fost ei (banii – n.r.) cheltuiți pe iahturi, pe vacanțe, dar nu au fost cheltuiți de către cetățenii R. Moldova”, a declarat recent premierul Dorin Recean.
Peste 600 de școli din R. Moldova utilizează deja catalogul electronic: Mai mult de 100 au renunțat în totalitate la catalogul pe hârtie
Însărcinatul cu afaceri al Moscovei în R. Moldova, convocat la sediul MAE: „Responsabilitatea pentru criza energetică din regiunea transnistreană revine exclusiv Federației Ruse și companiei Gazprom, care au decis să sisteze livrările de gaze”
Capacitatea comercială necesară pentru a acoperi 100% din consumul de energie electrică în ziua de 10 ianuarie, rezervată cu succes la hotarul cu România