Condamnatul Ilan Șor, UNEALTA Moscovei în evitarea sancțiunilor economice impuse de SUA. Acesta a fost plasat în conducerea unei BĂNCI
Oligarhul Ilan Șor, care a părăsit Republica Moldova pentru a scăpa de o condamnare pentru fraudă, ar putea fi implicat în schemele prin care Rusia evită sancțiunile americane, impuse după invadarea Ucrainei. Implicarea lui Șor este susținută de documente și surse citate de Bloomberg.
Afaceristul care a fugit în Rusia pentru a scăpa de închisoare în Republica Moldova, unde a fost condamnat la 15 ani de pușcărie pentru implicare în frauda bancară, ar fi creat o rețea de companii intermediare, inclusiv în parteneriat cu entități vizate de sancțiuni, care sunt în măsură să ajute firmele rusești să deruleze tranzacții internaționale, care altfel nu ar fi posibile din cauza sancțiunilor americane.
Activitățile lui Șor în Rusia sunt o dovadă a eforturilor pe care firmele rusești trebuie să le facă în condițiile în care se confruntă cu întârzieri la plățile transfrontaliere, din cauza sancțiunilor occidentale, potrivit Bloomberg. Multe firme rusești recurg la intermediari care să le aranjeze plățile transfrontaliere în terțe țări, pentru a ocoli sancțiunile americane și riscul unor penalități suplimentare.
Una dintre companiile conduse de Șor oferă, pe site-ul oficial, reglarea plăților, cu orice țară și în orice monedă, în decurs de cinci zile lucrătoare, o diferență remarcabilă față de întârzierile de câteva luni cu care se confruntă acum unele firme rusești la reglarea acelor tranzacții.
Șor și principala bancă pentru sectorul militar-industrial din Rusia, Promsvyazbank, care este vizată în prezent de cele mai dure sancțiuni americane, au lansat A7, o companie care susține că ajută la facilitarea plăților transfrontaliere. La înființarea firmei, în luna septembrie 2024, documentele de înființare arată că Șor deținea o participație de 51% iar Promsvyazbank restul de 49%.
Ilan Șor, în conducerea unei bănci rusești sub sancțiuni
A7-Agent, o subsidiară a acelei companii, este condusă chiar de Șor, potrivit documentelor de înființare, care arată că activitățile sale includ serviciile financiare, comerțul angro și facilitatea tranzacțiilor cu combustibili, metale și produse chimice. Firma oferă de asemenea produse derivate și consultanță, mai arată documentele de înființare.
La mijlocul acestei luni, autoritățile americane au sancționat banca OJSC Keremet Bank cu sediul în Kârgâzstan, acuzând banca de facilitarea tranzacțiilor transfrontaliere pentru Promsvyazbank și precizând că Șor „a fost implicat în discuțiile” cu privire la rolul Keremet „în schema de ocolire a sancțiunilor”.
O altă entitate, care are adresa în centrul Moscovei în clădirea de lângă A7-Agent, este Exim International, care potrivit documentelor de la registrul companiilor, a fost înființată în luna iunie 2024 de Șor și compania rusă de stat VEB.RF, inclusă pe mai multe liste de entități rusești sancționate. 75% din acțiunile Exim International sunt deținute de Șor, iar restul de VEB.RF. Exim International se descrie drept 'un parteneriat public-privat care oferă sprijin pentru operațiunile de import-export'.
Restricțiile impuse de SUA, Uniunea Europeană și Marea Britanie afectează aproximativ 95% din sectorul bancar rusesc, declara în luna decembrie guvernatorul Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina.
Cu toate acestea, Exim International caută în prezent un specialist de top în serviciile bancare și promite 'o oportunitate de a dobândi o experiență unică pe piața plăților transfrontaliere', potrivit unui anunț postat pe principal platformă de recrutare online din Rusia. Pe același site, firma A7 se laudă că „pune la dispoziție, la timp și în mod garantat, plăți transfrontaliere pentru companiile rusești care operează pe piața globală”.
Deși este posibil ca aceste servicii să fie furnizate utilizând alte monede decât dolarul american și chiar prin recurgerea la criptomonede sau chiar la barter, ceea ce nu ar declanșa sancțiunile primare impuse de SUA, ele ar putea totuși să fie vizate de sancțiunile secundare prevăzute într-un ordin executiv emis la finele lui 2023, susține Alan Kartashkin, partener la firma de avocatură Debevoise & Plimpton LLP. „Riscurile pentru orice instituție financiară străină implicată sunt destul de mari”, subliniază Kartashkin.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”