08:50:12 27.12.2024
Stiri

Condamnat, dar degeaba: Un fost judecător a fost recunoscut vinovat în dosarul „Laundromat”, dar eliberat de răspundere penală

Actualitate 04.04.2024 14:25 Vizualizări2223 Autor: Ziarul National
Condamnat, dar degeaba: Un fost judecător a fost recunoscut vinovat în dosarul „Laundromat”, dar eliberat de răspundere penală

Un judecător care a legalizat 200 de milioane de dolari în lipsa actelor necesare, tertipul folosit pe larg în schema „Laundromat” gestionată de controversatul Veaceslav Platon, a fost condamnat, la 13 ani distanță de la emiterea ordonanței, dar nu va răspunde penal pentru fapta sa din cauza expirării termenului de prescripție în anul 2017.

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, l-a găsit vinovat de pronunțare cu bună-știință a unei hotărâri contrare legii, care face parte în dosarul „Laundromat”.

CITIȚI și DOC, FOTO, AUDIO // INVESTIGAȚIE: „Spălătorii” de miliarde

Procuratura Anticorupție a arătat în instanță că, în anul 2011, judecătorul a emis o hotărâre contrară legii, la cererea unei companii cu sediul în Noua Zeelandă, privind încasarea datoriei în sumă de 200 de milioane de dolari sau peste 2,3 miliarde de lei de la o companie din Marea Britanie și două companii din Federația Rusă, precum și de la o persoană fizică cu domiciliul în Republica Moldova.

Judecătorul a emis și eliberat ordonanța judecătorească prin care a dispus încasarea datoriei în sumă de 200 000 000 de dolari în beneficiul companiei străine cu sediul în Zoua Zeelandă, în lipsa actelor juridice valabile care să ateste împuternicirile reprezentantului creditorului. De asemenea, judecătorul a ignorat faptul că și restul documentelor anexate la dosar nu erau autentificate corespunzător, precum și nici legalizate, ignorând franc procedurile legale.

CITIȚI și DOC, FOTO, AUDIO, INFOGRAFIC // INVESTIGAȚIE: „Spălătorii” de miliarde (II)

În baza acestei hotărâri, un executor judecătoresc a încasat, în perioada iulie 2011 - februarie 2012, peste 5,563 de miliarde de ruble rusești de pe conturile corespondente ale băncilor din Federația Rusă deschise la BC „Moldinconbank”, atunci banca fugarului Veaceslav Platon, ulterior mijloacele financiare fiind convertite și transferate pe conturile companiei din Noua Zeelandă.

Procurorii spun că, astfel, a fost „afectată imaginea justiției din Republica Moldova pe plan internațional”, funcția de judecător a fost „discreditată”, iar încrederea în instanțele de judecată a scăzut.

CITIȚI și Șeful PG afirmă că dosarul „Laundormat” ar fi „MACULATURĂ”, iar Platon nu ar avea nicio implicație: „Acolo nu e nimic”. Ce răspuns a venit de la Moscova vizavi de proveniența miliardelor de dolari trecute prin băncile și instanțele moldovenești

„Chiar dacă ex-judecătorul a fost eliberat de răspundere penală, constatarea unei infracțiuni este o decizie importantă pentru investigația în dosarul Laundromat, stabilind astfel potențiale infracțiuni pentru spălarea de bani care a urmat ca rezultat al acestei hotărâri judecătorești contrare legii. Decizia instanței de a recunoaște vinovați inculpații au consecințe semnificative atât în dosarul național, cât și în investigațiile internaționale referitor la această schemă complexă, care a spălat peste 22 de miliarde de dolari SUA prin sistemul bancar și judiciar din Republica Moldova”, arată Procuratura Anticorupție.

Fostul judecător nu și-a recunoscut vina, iar sentința pe numele său nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău.

Precizăm că, în total, circa 20 de judecători din R. Moldova au emis astfel de ordonanțe în schema „Laundromat”.

Amintim că, anul trecut, Veaceslav Platon, un personaj controversat care se ascunde la Londra de justiția din R. Moldova, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare de către Judecătoria Tverskoi din Moscova. Verdictul a fost pronunțat pentru organizarea și implementarea de către acesta a renumitei scheme „laundromat”, prin intermediul căreia au fost retrase ilegal din Rusia peste 126 de miliarde de ruble. Menționăm că circa 22 de miliarde de dolari au fost spălate prin intermediul unor bănci din R. Moldova, în baza unor decizii regizate de judecată. Platon este anchetat și la Chișinău pentru schema „Laundromat”.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Perspectiva unui PSD...

20.12.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // O carte ca eveniment...

16.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Delirul imperial îna...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md