Concurs în toi la CSP, în timp ce guvernarea pregătește reguli noi pentru numirea în funcție a unui procuror general: Dodon joacă la două capete?
Guvernul a anunțat recent un proiect de modificare a Legii cu privire la Procuratură, care stabilește noi criterii pentru numirea în funcție a unui procuror general.
Deși proiectul urma să fie supus votului la ședința din această săptămână a Parlamentului, liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a declarat într-o emisiune televizată că socialiștii nu au vrut să-l susțină.
Între timp, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a lansat un concurs pentru această funcție, iar doritorii pot să-și depună dosarele până pe 10 septembrie curent.
Eugen Roșca, șeful Serviciului Protocol de la CSP, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că până acum nu a fost depusă nicio cerere de participare la concurs. În cazul în care aceeași situație va fi înregistrată și pe 10 septembrie, CSP ar putea decide prelungirea concursului.
Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, susține că acest concurs inițiat de CSP ar fi o manevră a „vechiului sistem”, sugerând că președintele Igor Dodon l-ar susține.
„Păcat că Dodon nu înțelege că acest CSP este total discreditat și nu are dreptul să participe în actele de justiție. Regret că Parlamentul nu a intervenit rapid pentru a curma acest așa-zis concurs, dar cred că el oricum nu va avea loc”, a comentat Slusari.
Menționăm că, potrivit propunerilor lansate de Ministerul Justiției, procurorul general va fi numit în funcție de către șeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din rândul celor doi candidați propuși de către o Comisie de concurs, din care vor face parte ministrul Justiției, doi foști procurori sau judecători cu cel puțin 10 ani de experiență în funcția de procuror sau judecător, un reprezentant al societății civile și un psiholog, toți cu o reputație profesională ireproșabilă, selectați de ministrul Justiției.
Primarul orașului Șoldănești, cercetat PENAL pentru corupție. Oficialul, împreună cu alți subalterni de-ai săi, ar fi perceput sistematic câte 10% din valoarea contractelor atribuite unor agenți economici
Aer poluat la Chișinău și Bălți: Norme depășite de 1,6 ori la dioxid de azot, de 1,2 ori la suspensii solide și de 1,1 ori la fenol
Lotul de vaccin antigripal achiziționat de stat, pe cale de a fi epuizat