Concluziile preliminare ale Misiunii ODIHR de observare a alegerilor prezidențiale: Campanie competitivă, lacune legislative și implicarea ilegală a bisericii în favoarea lui Dodon
Observatorii Biroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) susțin că primul tur al alegerilor prezidențiale din R. Moldova a fost organizat „de o manieră profesionistă”, în pofida provocărilor legate de pandemia de COVID-19, iar campania a fost una „competitivă”, nefiind afectat pluralismul politic.
Corien Jonker, șefa Misiunii restrânse ODIHR de observare a alegerilor prezidențiale , care a prezentat astăzi concluziile preliminare ale 32 de observatori care s-au aflat în ultimele șase săptămâni în R. Moldova, a declarat că cetățenilor R. Moldova li s-au creat condiții pentru a face „o alegere informată”, iar procesul electoral a fost unul transparent.
Aceeași sursă a subliniat mai multe lacune legislative care țin de înregistrarea candidaților electorali, finanțarea campaniilor și soluționarea disputelor electorale, însă acestea ar urma să fie rezolvate în Parlament de către partidele politice.
Corien Jonker s-a referit și la implicarea bisericii în campania electorală a lui Igor Dodon.
„Deși legislația interzice entităților religioase să participe în campania electorală, totuși președintele în exercițiu a fost sprijinit de biserica ortodoxă și a folosit diferite evenimente religioase pentru agitație electorală pe parcursul campaniei”, a specificat Jonker.
Cât despre ziua scrutinului prezidențial, șefa Misiunii restrânse ODIHR de observare a alegerilor prezidențiale a amintit tensiunile legate de cumpărarea de voturi și transportarea organizată a alegătorilor la secțiile electorale.
„Au existat anumite acuzații privind transportarea organizată a alegătorilor, ceea ce a dus la anumite blocaje pe drumuri, tensiuni și contravine libertății de circulație a alegătorilor și accesului lor la secțiile de votare”, a încheiat Corien Jonker.
Alegărorii din R. Moldova cu cetățenie română au ieșit în număr mare să aleagă PREȘEDINTELE României. Peste 80 000 de persoane au votat la cele 59 de secții de votare din R. Moldova
Un rabin cu cetățenia R. Moldova, ucis în Emiratele Arabe Unite. Tel Avivul promite răzbunare, iar Chișinăul monitorizează situația
Alegeri prezidențiale în România: Număr-record al cetățenilor români din R. Moldova care au mers la urne pentru a alege președintele tuturor românilor