CONCLUZIA președintelui Dodon, după vizita în SUA: „Ne-a reușit să PROMOVĂM INTERESELE și aspirațiile R. Moldova pe arena internațională”
Președintele Igor Dodon, primul oficial din R. Moldova care nu a cerut expres de la tribuna principală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) retragerea trupelor rusești din Transnistria, consideră că vizita sa la New York a fost una „de succes”.
Într-un mesaj postat pe Facebook, președintele afirmă că i-a reușit să promoveze „interesele și aspirațiile R. Moldova” pe arena internațională.
„Am finalizat o vizită oficială foarte productivă la New York, unde a avut loc Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite. Pe parcursul a câteva zile, am participat la zeci de întruniri în format bilateral și multilateral, inclusiv întrevederi cu președinții a șapte state (SUA, Turcia, România, Bulgaria, Kazahstan, Estonia și Letonia). Am avut o discuție foarte productiva cu Secretarul General al ONU, adjunctul Secretarului de Stat al SUA, reprezentanții organizațiilor evreiești. Am participat cu un discurs la Forumul politic pentru Obiectivele Dezvoltării Durabile și am discutat cu reprezentanții diasporei moldovenești din SUA.
Citește și: PAS-ul Maiei Sandu: Igor Dodon a exprimat la ONU o „poziție incoerentă și inconsecventă”
Evenimentul-cheie l-a constituit discursul rostit de la tribuna Adunării Generale a ONU, în cadrul căruia am comunicat despre cele mai actuale aspecte ale vieții politice și sociale a R. Moldova. Consider această vizită drept una de succes, în cadrul căreia ne-a reușit să promovăm interesele și aspirațiile Republicii Moldova pe arena internațională”, a scris Igor Dodon.
De menționat că președintele Igor Dodon a fost acuzat că de la tribuna ONU ar fi promovat, mai degrabă, interesele Federației Ruse și nu ale R. Moldova. Și premierul Maia Sandu a fost nemulțumită de discursul lui Igor Dodon.
„Domnul Dodon nu a avut bărbăția de a cere ceea ce au cerut anterior predecesorii săi, inclusiv domnul președinte Voronin, și anume retragerea trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova. Probabil că el vrea relații bune cu Federația Rusă, de asta a declarat ce a declarat. Da și noi ne dorim relații bune cu Rusia, dar militarii din stânga Nistrului trebuie să plece. Domnul Dodon a atins și subiectul pachetului mare în reglementarea transnistreană. Înțelegem că el propune ca SUA și Rusia să decidă asupra acestei probleme fără a fi consultați cetățenii R. Moldova. Desigur că rezolvarea aceasta trebuie să aibă loc doar în limita integrării europene”, este de părere premierul Maia Sandu.
Nici Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene nu împărtășește poziția enunțată de șeful statului. Faptul că de la tribuna ONU nu a fost reiterat în mod expres demersul republicii noastre privind retragerea completă și necondiționată a forțelor militare ruse de pe teritoriul R. Moldova constituie o „abordare dezechilibrată a politicii externe”, a precizat MAEIE.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania