Concluzia la care au ajuns Rusia și China pentru ÎNCHEIEREA războiul din Ucraina
Preşedintele chinez Xi Jinping afirmă joi, 16 mai, după ce s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Beijing, că Rusia și China sunt de acord să găsească o „soluție politică” pentru a rezolva „criza” din Ucraina, transmite AFP.
China nu a condamnat niciodată atacul Rusiei pe teritoriul ucrainean.
„Cele două părţi sunt de acord asupra faptului că o soluţie politică la criza din Ucraina este calea de urmat”, a anunţat în faţa presei, alături de Putin, Xi.
Putin s-a declarat „recunoscător” faţă „iniţiativele” de pace ale Chinei în Războiul din Ucraina, pe care a invadat-o în urmă cu peste doi ani.
„Le suntem recunoscători prietenilor şi colegilor noştri chinezi pentru iniţiativele pe care le avansează cu scopul de a rezolva această problemă”, a declarat Putin.
Beijingul nu a condamnat nicodată Moscova şi cere respectarea integrităţii teritoriale a tututor ţărilor, inclusiv a Ucrainei, şi luarea în considerare a îngrijorărilor aliatului său rus.
Armata ucraineană anunţă joi, 16 mai, că a oprit „înaintarea” rusă în anumite zone în regiunea ucraineană Harkov (nord-est), unde Rusia a lansat un atac-surpriză la 10 mai şi a cucerit noi teritorii.
„Situaţia în sectorul Harkov rămâne complicată”, însă „forţele apărării noastre au reuşit să stabilizeze parţial situaţia. Înaintarea inamicului în anumite zone şi localităţi a fost oprită”, a anunţat la televiziune un purtător de cuvânt al armatei în regiune, Nazar Voloşin.
Armata rusă „încearcă în continuare să creeze condiţii ale unei noi înaintări”, a adăugat el.
La Vovceansk, o localitate cu aproximativ 18.000 de locuitori înainte de război şi una dintre principalele localităţi din regiune pe care Moscova încearcă să o cucerească, forţe ucrainene „verificau atent imobile” situate în nordul oraşului, după ce în ultimele zile în zonă au avut loc lupte de stradă, a anunţat Voloşin.
Armata ucraineană „încearcă să stabilizeze situaţia, să-i provoace pagube şi să împiedice inamicul să se instaleze. Contraatacuri (ucrainene) sunt în curs”, a anunţat el.
Podul de la Buțeni a intrat în reparații: Lungime de 26,5 metri, lățime de 12 metri și investiții de peste 12,3 milioane de lei
Terenurile agricole mici, vândute și cumpărate mai ușor: Nu va mai fi necesară autentificarea notarială
România, pe locul ȘASE în topul celor mai puternice pașapoarte din lume, după acceptarea în Visa Waiver