Comuniștii și socialiștii, împotriva adevărului științific? Au contestat la Curtea Constituțională legea care înlocuiește limba „moldovenească” din legislația R. Moldova cu limba română
Deputații Blocului comuniștilor și socialiștilor au depus marți o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicită verificarea constituționalității deciziei de schimbare a denumirii limbii de stat din „moldovenească” în română în Constituția Republicii Moldova și în alte legi.
Secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, Vlad Batrîncea, insistă ca denumirea limbii, stabilită științific, să constituie subiectul unui referendum. Totodată, socialistul afirmă că Legea Supremă nu poate fi modificată printr-o lege organică, votată cu o majoritate simplă în Parlament.
Colegul său, Maxim Lebedinschi, a adăugat în fața Înaltei Curți că nu poate fi vorba de o „modificare tehnică” a Constituției, așa cum au argumentat anterior deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, fiindcă orice modificare a Constituției „este reglementată clar” de Legea Supremă.
CITIȚI și Nicolae Negru despre „argumentele” Moscovei în privința limbii române: „E ca și cum ai spune: copacul e mai vechi decât pădurea. Limba română literară nu este numai produsul graiului moldovenesc, este și al graiului muntenesc, oltenesc, ardelenesc”
Menționăm că Legea nr. 52 din 16 martie 2023 pentru implementarea considerentelor unor hotărâri ale Curții Constituționale, adică cea care stabilește că limba oficială a R. Moldova este româna, a intrat vinerea trecută în vigoare.
Documentul înlocuiește toate sintagmele anacronice stipulate în legislația națională cu referire la limba oficială a R. Moldova, inclusiv în Constituție, care este, începând de astăzi, limba română.
CITIȚI și Academia Română salută hotărârea Parlamentului de la Chișinău de adoptare a sintagmei „limba română“ ca denumire a limbii oficiale în Republica Moldova
De asemenea, textul „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție a fost declarat desuet prin aceeași lege votată în lectură finală pe 16 martie curent de către Parlament.
Legea mai prevede că, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun urmare a votului de astăzi din Parlament.
Totodată, Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă, dar și în Codul muncii, va fi numită „Limba română”.
CITIȚI și Legea care stabileşte că limba oficială a R. Moldova este ROMÂNĂ, promulgată de preşedinta Maia Sandu: „Un adevăr istoric incontestabil. Îmi doresc că limba română să ne unească”
Această lege implementează Hotărârea din 2013 a Curții Constituționale privind interpretarea articolului 13 alin. (1) din Constituție, în corelare cu Preambulul Constituției și cu Declarația de Independență a Republicii Moldova. Înalta Curte a stabilit că textul Declarației de Independență a Republicii Moldova, unde este fixată limba română, prevalează asupra Constituției aprobate mai târziu și care stabilea că limba oficială a R. Moldova este „moldoveneasca”.
Studiu îngrijorător: Oamenii de ştiinţă spun că au descoperit cauza înmulţirii inexplicabile a cazurilor de cancer
Ziua Culturii Naționale: ICR „Mihai Eminescu” și Ambasada României în R. Moldova organizează concertul cu genericul „Enescu. Rapsodii și poeme”, la 70 de ani de la trecerea în neființă a marelui compozitor român
FOTO // Ce s-a ales din automobilul care a explodat într-o benzinărie de pe str. Albișoara din Chișinău: Se alimentase cu gaz și s-a aprins din mers. Șoferul a avut nevoie de îngrijiri medicale