Comună din România, în top 10 Europa al unui renumit site de călătorii. Zona, declarată un muzeu în aer liber. Străinii sunt fascinaţi de culorile ei
Comuna Ciocăneşti din Bucovina a fost introdusă recent într-un top 10 al celor mai colorate destinaţii turistice din Europa. Zona a fost declarată muzeu în aer liber şi se află în lista celebrului ghid de călătorii „Lonely Planet”, scrie Descoperă.
Comuna Ciocăneşti din Bucovina se clasează pe locul 6 într-un clasament al celor mai colorate destinaţii turistice din Europa. Conform Lonely Planet, comuna se remarcă atât prin arhitectura neschimbată a locului, cât şi prin tradiţia de încondeiere a ouălor din zonă.
Încondeierea ouălor este o tradiţie care datează de secole în regiune, dar din 1950 locuitorii au început să picteze cu unele dintre aceleaşi motive şi casele. Ornamentele au devenit atât de populare, încât autorităţile au decretat în 2014 ca toate casele să fie decorate cu motive tradiţionale.
Topul îndeamnă turiştii să viziteze atât satul, cât şi mănăstirile din zonă construite în secolele XV-XVI.
Pe primul loc în top se situează insula Burano din Veneţia.
Aici oamenii au început iniţial să-şi picteze casele viu colorat pentru ca pescarii să le poată vedea în perioadele ceţoase. Pe al doilea loc se situează satul Zalipie din Polonia. Conform legendei, femeile au început să picteze cu flori pereţii caselor pentru a a ascunde petele produse de sobe.
Al treilea loc a fost oferit Portugaliei pentru casele de pe plajă din Costa Nova. Deşi anterior au fost utilizate ca adăposturi pentru pescari, palheiros, după cum sunt denumite, au fost transformate în locuinţe pentru turişti. Slovacia este înaintea României, satul Cicmany fiind primul cu o arhitectură populară. Pe locul cinci se clasează Spania cu oraşul Juzcar, care este văruit în totalitate în albastru, singura culoare distinctă fiind cea a acoperişurilor. Oraşul a fost văruit în albastru în 2011 pentru a marca premiera filmului Ştrumfii.
România surclasează Norvegia, care se clasează pe locul şapte. Casele colorate din Longyearbyen sunt cufundate în întuneric pentru aproximativ patru luni din an, fiind cea mai nordică aşezare din lume. Locul opt a fost oferit Germaniei, pentru oraşul Oberammergau, inspirat din poveştile cu zâne. Frescele numite Lüftlmalerei prezintă scene din Hansel şi Gretel, Scufiţa Roşie sau Cenuşăreasa.
Pe locul nouă se situează Irlanda cu satul Kinsale, care a fost văruit în culori vibrante după căderea fortăreţii din 1900. Ultimul loc a fost oferit Elveţiei. Comuna Stein am Rhein conţine nenumărate fresce pe care localnicii sunt obligaţi să le menţină în timp.
VIDEO // Noi imagini în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cum „striga” la Kozak
VIDEO // Noi FILMĂRI cu Dodon, Plahotniuc și Iaralov. Șeful statului povestește că merge la RAPORT la conducerea Federației Ruse: „Eu scriam notele lui Putin...”
DOC // Platon ar cere DESPĂGUBIRI de 250 de MILIOANE de dolari de la R. Moldova, prin intermediul juriștilor săi