16:28:16 26.12.2024
Stiri

INTERVIU: „Complexul Național de Sport se va întinde pe 16 ha”

Sport 06.07.2014 13:49 Vizualizări2505 Autor: Ziarul National
INTERVIU: „Complexul Național de Sport se va întinde pe 16 ha”

Bilanț // Interviu cu ministrul Tineretului și Sportului, Octavian Bodișteanu

E mult mai greu în politică, decât în sport, dar ministrul Octavian Bodișteanu spune că asta nu-l va împiedica să facă tot posibilul ca în viitorul apropiat să fie demarate lucrările Complexului Național de Sport, care va include și un Stadion Național de 20 de mii de locuri.

Domnule ministru, suntem la jumătate de an sportiv. Care este bilanțul acestei perioade?

În primul rând, vreau să-i felicit pe toți amatorii sportului cu ocazia Zilei Sportivului și a deschiderii sezonului sportiv de vară. Totodată, țin să-i felicit pe sportivii noștri cu ocazia rezultatelor bune obținute pe parcursul acestui an. Am avut succese demne de toată lauda la mai multe probe sportive. Astfel, la Campionatul European de lupte libere, lupte feminine și lupte greco-romane am obținut patru medalii, un rezultat de excepție. De asemenea, ne-au bucurat și halterofilii, care au adus de la Europenele din Israel o medalie de argint și trei de bronz. La probele de echipă, am avut un rezultat fără precedent la handbal, la turneul Challenge Trophy, unde formația noastră a devenit premiantă la CE între țările mici. În general, merită cuvinte de laudă toată lumea care depune eforturi pentru promovarea modului sănătos de viață.

Este un paradox în sportul moldovenesc: finanțarea tot scade, iar rezultatele, din contra, cresc...

Aici trebuie să vă corectez puțin, în sensul că finanțarea nu a scăzut în acest an, deși n-a existat nici acea majorare la care ne-am așteptat. Sper ca acest lucru să se întâmple în ceea ce privește bugetul pentru anul 2015. Este important să așteptăm bani nu doar de la buget, ci să atragem mijloace financiare prin elaborarea și implementarea a diverse proiecte, lucru pe deplin realizabil.

În ceea ce privește rezultatele, ele cresc, în mare parte, datorită cadrelor de înaltă valoare care activează în domeniu. Acești oameni trebuie susținuți pe toate căile în efortul pe care-l depun, căci nu poți să le ceri ca ei să se jertfească întruna. Trebuie să ne unim eforturile în vederea atingerii acestui obiectiv. Trebuie să identificăm soluțiile ce ne-ar permite să îmbunătățim situația. Pot să afirm cu toată certitudinea că astfel de soluții există.

Dacă e să vorbim despre infrastructură, știm că există câteva proiecte destul de interesante în acest sens...

Curând va fi dată în exploatare Sala din Centrul de Haltere, care are trei nivele. Tot acolo va fi instalat și un ring de box, care va putea fi folosit și pentru kickboxing, K-1 etc. Și stadionul de la Stăuceni este practic gata.

Care este situația în ceea ce privește construcția Stadionului Republican?

Pot să constat cu satisfacție că urmează să fie atribuit un lot de 16 ha, teritoriu destinat construcției unui Complex Național, care va include un stadion cu 20 de mii de locuri, săli polivalente, stadioane de minifotbal, săli de volei, baschet, mai multe bazine, parcări supraetajate, terenuri de tenis de câmp, două hoteluri etc. Următorul pas îl va constitui atragerea investițiilor, deși deja lucrăm în acest sens. Este vorba despre o sumă impunătoare. Nu cred că în R. Moldova au mai existat investiții atât de mari, în orice caz nu în domeniul sportului.

În ce situație se află școlile sportive din republică?

Începând cu 1 ianuarie 2015, toate școlile sportive din țară vor fi finanțate de MTS. A fost creată o bază juridică legală pentru formarea unui mecanism prin care să putem contribui la dezvoltarea acestora. În acest sens, avem o strategie bine definită pentru cele trei regiuni ale țării: Nord, Centru și Sud. Preconizăm ca în fiecare regiune să existe cel puțin o bază sportivă, iar în zona Centru să mai existe și o mare bază pentru cantonamente. În acest sens, am atras investiții din Azerbaidjan, cu al căror ajutor a fost procurată fosta tabără „Andrieș”.

Avem un contract de parteneriat cu fosta bază de la „Condrița”, pe care sperăm să-l realizăm în viitorul apropiat. În plus, în trei raioane există Complexe multifuncționale, cum ar fi cel de la Căușeni, și mai așteaptă să fie realizate astfel de proiecte încă în patru raioane. Plănuim ca, în următorii 10 ani, să construim astfel de complexe în toate raioanele țării.

Știm că MTS se află pe parcursul a mai mulți ani în relații nu tocmai bune cu conducerea Comitetului Național Olimpic…

De fapt, avem niște relații de colaborare, în ceea ce privește deplasările sportivilor, cantonamentele etc. Există și disensiuni, cum ar fi cea ivită în contextul intrării în vigoare a unei legi noi. De exemplu, CNO propune ca la rentă viageră să poată pretinde doar sportivii care au atins vârsta de 35 de ani. Mi se pare cu totul eronat, căci există sporturi, cum ar fi gimnastica, în care atletul își încheie cariera mult mai devreme. Regretabil este și faptul că timp de un an de zile n-am fost invitat nici la un executiv al CNO, ceea ce mi se pare anormal.

Mai mulți specialiști spun că la următoarele ediții ale JO vom avea o componență mult mai redusă și nu vom mai reuși să obținem nicio medalie…

Nu sunt de acord. De medalii e greu ceva să zicem de pe acum, căci concurența la JO este una acerbă. Cred că vom avea cel puțin o medalie, dar sper să fie mai multe. Oricum, cred că o să obținem mai multe cote olimpice decât am avut la Londra.

Din toamnă va începe deja cursa pentru aceste cote. În această ordine de idei, ministerul va acorda o mai mare atenție probelor olimpice?

Conform legislației în vigoare, suntem obligați să atragem o atenție deosebită acelor probe care duc faima R. Moldova peste hotarele țării. Dar asta nu înseamnă că vom ignora probele neolimpice, care de asemenea sunt extrem de spectaculoase și pot contribui la promovarea imaginii statului nostru.

Cum stăm la capitolul sportul de masă?

Sportul de masă înseamnă nu doar școli sportive, ci și cele așa-zise simple în care se fac ore de educație fizică. Dar și școlile sportive trebuie finanțate într-o măsură mult mai mare. O importanță primordială o au și acțiunile sportive care promovează sportul de masă, campionatele anuale între școlile sportive, jocurile pentru juniori, la care participă reprezentanți din toată țara, inclusiv din regiuni situate în partea stângă a Nistrului. Avem în satele noastre antrenori și profesori de certă valoare, care se dedică în totalitate grelei meserii pe care au ales-o, educă și pun baza viitorilor campioni. Pe acești oameni, de fapt, se ține sportul în țară.

Ați fost sportiv de performanță, acum sunteți om politic. Care din aceste experiențe este mai dificilă?

Aș vrea să vă răspund cu cuvintele lui Winston Churchill, care fiind întrebat odată unde i-a fost mai greu, în politică sau la război, a răspuns fără șovăială că în politică, deoarece la război te omoară doar o singură dată, pe când în politică de nenumărate ori. Eu am un stimulent foarte puternic ca să-mi continui această activitate: atunci când văd rezultatele concrete ale muncii depuse, când văd lacrimi de bucurie în ochii antrenorilor și entuziasmul copilașilor la priveliștea tricolorului arborat în cinstea performanțelor obținute... Toate acestea pentru mine sunt cele mai scumpe lucruri în activitatea mea actuală și care mă fac să merg înainte.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Perspectiva unui PSD...

20.12.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // O carte ca eveniment...

16.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Delirul imperial îna...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md