Complexul balnear din Transilvania, care a întrecut orice așteptări. „Vii în cărucior și pleci pe picioarele tale”.
Complexului Balnear Băile Sărate Ocna Mureș a împlinit trei luni de la deschidere, iar succesul său a luat prin suprindere pe toată lumea. În doar trei luni de zile peste 100.000 de persoane au călcat pragul complexului balnear, generând venituri de peste 1 milion de euro.
Noul complex balnear a fost construit din fonduri publice, banii fiind alocați de Consiliul Județean Alba și Consiliul Local Ocna Mureș. Valoarea totală a investiției a fost de 7 milioane de euro. Băile Sărate s-au deschis pentru public în 15 mai 2023.
„Mă întâlnesc pe stradă cu oameni din Ocna Mureș și nu numai, care afirmă cu convingere că după câteva băi la Complexul Balnear s-au vindecat de diferite afecțiuni.
Citez o persoană cunoscută din oraș: «domnule primar, am fost 7 zile la băi, nu mă mai doare umărul și mâna, aceste băi chiar fac minuni».
Bineînțeles cifra de peste 1 milion de euro este impresionantă și importantă pentru buna funcționare a Complexului Băile Sărate, firesc și normal pentru o societate comercială care trebuie să își plătească salarii, furnizori, utilități etc și să facă profit”, a declarat primarul orașului, Silviu Vințeler, pentru Adevărul.
Edilul spne că brandul Băile Sărate Ocna Mureș este așa cum se spunea în perioada interbelică, în presa de la vremea respectivă: ,,La Băile Sărate din Ocna Mureș vii în cărucior și pleci pe picioarele tale”.
„Împreună cu personalul angajat la Băile Sărate, (în număr de 63 persoane acum și în viitor sigur vor fi și mai mulți), încercăm să ținem cont de toate sugestiile și recomandările, unele s-au rezolvat, altele în curs de rezolvare.
Acest proiect realizat în parteneriat cu CJ Alba, a fost gândit să funcționeze pe termen lung, de aceea nu ne vom opri la ceea ce este acum, ci vom investi în continuare în dotări, Șezlonguri, soft de acces și nu numai, dulapuri, panouri solare pentru încălzit apa pentru dușuri, bazine interioare și exterioare, în construcții viitoare etc, tot ce înseamnă un grad ridicat de satisfacere a clienților.
Au fost multe nopți nedormite și poate vor mai fi, dar important este că brandul a reînviat și face minuni, atât în ceea ce privește sănătatea clienților care îl frecventează, cât și în dezvoltarea orașului”, a completat primarul.
Peste 100.000 persoane au venit de la deschiderea complexului. Orașul are o populație de 12.480 de locuitori. În zilele de sărbătoare au fost și peste 2.000 de clienți, lucru care a atras și critici având în vedere lipsa dulapurilor și a șezlongurilor.
Stațiunea balneară Ocna Mureș (Marosujvár) a apărut în peisajul turistic al Transilvaniei datorită investițiilor făcute de conducerea Salinei din propriile sale venituri.
Primele băi au fost amplasate în anul 1876 într-o clădire construită din lemn situată în apropierea Salinei. Pentru început aceste băi au fost folosite numai de către funcționarii și muncitorii Salinei. După 1876 investițiile au continuat și s-au concretizat în noi utilități balneare: băile de aburi, căzi cu dușuri, piscină cu apă sărată, etc.
Astfel s-au pus bazele unui nou centru balnear în Transilvania recunoscut în mod oficial în anul 1889.
Aflate în concurență cu stațiuni renumite de același profil din Transilvania (Sovata, Turda, Cojocna, Praid, Ocna Sibiului) și Austria (Ischl, Ausch, Reichenhall, etc), Băile Sărate ale ”Ocna Mureșului” au beneficiat de cele mai concentrate ape sărate: 260 %.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania