Companiile din România, îndemnate să treacă într-un număr cât mai mare Prutul. Alaiba: „Veți beneficia de FACILITĂȚI fiscale și de condițiile atractive oferite de zonele economice libere, parcurile industriale și IT Park”
Investitorii din România sunt îndemnați să-și extindă afacerile în R. Moldova, deoarece vor beneficia de facilități fiscale și de condițiile atractive oferite de zonele economice libere, parcurile industriale și IT Park. Apelul a fost lansat de ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, în cadrul unei discuții telefonice cu omologul său de la București, Florin Spătaru.
„Am vorbit cu omologul Florin Spătaru despre evoluțiile economice ale R. Moldova și România, schimbările care au venit odată cu războiul din Ucraina, despre relațiile comerciale moldo-române, investițiile reciproce, dar și despre cooperare pe diferite domenii, printre care domeniul IT, infrastructura calității etc. Am reiterat importanța comunicării și cooperării mai strânse cu partenerii de talie internațională, menționând că România este cel mai important partener comercial și investițional al republicii noastre”, a precizat Alaiba.
Potrivit lui Dumitru Alaiba, în R. Moldova activează peste 1 500 de investitori români, cu volum capital investițional de peste 6 miliarde de lei.
„Guvernul R. Moldova încurajează companiile de peste Prut să-și lanseze afacerile pe piața moldovenească și să beneficieze de facilitățile fiscale și condițiile atractive oferite de zonele economice libere, parcurile industriale și IT Park”, a adăugat sursa citată.
Ministrul român al Economiei, Florin Spătaru, a salutat deschiderea Guvernului și a Ministerului Economiei din R. Moldova, menționând că e foarte potrivită această convorbire în perioadă dificilă din regiune, cu multe provocări.
Menționăm că, îîn perioada ianuarie-septembrie 2022, valoarea exportului R. Moldova în România a înregistrat suma de 933 de milioane de dolari, valoare superioară cu circa 65% comparativ cu perioada similară a anului precedent. Totodată, importurile din România au constituit circa 1,1 miliard de dolari sau cu 86% mai mult în comparație cu 2021.
România este principalul partener comercial al R. Moldova la nivel mondial, cu o pondere de 20,7% din valoarea comerțului total.
CSM a reluat procedura disciplinară în privința a trei judecători în demisie de la CSJ, după ce aceștia au anulat hotărârile Comisiei „pre-vetting” în privința a 21 de magistrați
R. Moldova, reprezentată la Forumul Economic de la Davos de o delegație condusă de premierul Dorin Recean: Întrevederi bilaterale cu lideri politici și reprezentanți ai companiilor internaționale pentru a promova agenda economică a statului nostru
INVENTARIERE // Mai multe lacuri mari de acumulare din R. Moldova sunt nefuncționale, iar peste un sfert necesită reparații: Recomandările autorităților pentru proprietarii acestora