Companiile din R. Moldova, în special din domeniul alimentației, vor beneficia de compensații la energie, în contextul noilor majorări de tarife: Compensare parțială pentru o perioadă între 3 și 6 luni și investiții în eficiența energetică
Companiile din domeniul alimentar și cele a căror competitivitate ar putea fi afectată în rezultatul noilor creșteri de tarife la energie vor beneficia de compensații din partea statului.
Anunțul a fost făcut astăzi de premierul Dorin Recean, la începutul ședinței de Guvern, care a trasat sarcini ministrului Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, și celui al Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.
„Imediat ce Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică (ANRE) va aproba noile tarife, să venim imediat cu calculele și cu măsurile suplimentare de susținere a cetățenilor în așa fel încât să avem grijă să diminuăm din impactul creșterii respective. La fel și Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării – să identificăm acele companii pe care Guvernul le va susține. Mă refer în primul rând la companiile care produc produse alimentare, este evident, și cele competitivitatea cărora poate să fie afectată în rezultatul creșterii tarifelor la energia electrică. Le vom susține în două feluri – primul este compensarea parțială a creșterii acestor cheltuieli pentru o perioadă limitată, între trei și șase luni, în paralel cu subvenționarea investițiilor în eficiența energetică în așa fel încât aceste măsuri să producă și sustenabilitate”, a declarat Dorin Recean.
Amintim că SA „Termoelectrica” din Chișinău, „CET-Nord” de la Bălți și întreprinderea municipală „Rețelele și Centralele Termice Comrat” au depus cereri la ANRE privind majorarea tarifelor la energia termică.
Chișinăuienii deserviți de „Termoelectrica” ar putea achita pentru o gigacalorie 2, 564 de lei (fără TVA), cu 740 de lei mai mult decât în prezent, cei de la Bălți - 2 612 lei pentru o gigacalorie (fără TVA), mai scump cu 793 de lei, iar clienții de la Comrat - 3 778 de lei pentru o gigacalorie, cu 896 de lei mai mult.
Companiile și-au motivat cererile de majorare a tarifelor prin creșterea prețului la gazele naturale.
Sute de școli și grădinițe din Transnistria au rămas fără căldură: Cât vor mai avea trasnistrenii energie electrică produsă pe bază de cărbune
DEMONSTRAT // Rușii nu ar fi avut nicio problemă tehnică să livreze gaze în Transnistria prin coridorul transbalcanic: R. Moldova a importat gaze din Bulgaria!
SOLICITARE la ANRE: Tarifele la energia electrică ar putea să crească