Companiile din Norvegia și Marea Britanie au finalizat AUDITUL datoriilor „Moldovagaz” față de „Gazprom”. R. Moldova ar putea acționa în JUDECATĂ gigantul rus nu doar în baza rezultatelor auditului, dar și pentru că rușii au încălcat contractul
Autoritățile de la Chișinău vor primi, până la sfârșitul lunii iunie curent, rezultatele auditului independent al datoriilor „Moldovagaz” față de „Gazprom” și vor evalua oportunitatea de a da în judecată gigantul energetic rusesc, a declarat pentru Europa Liberă ministrul Energiei, Victor Parlicov.
Potrivit ministrului, auditul este „în proces de definitivare”, iar companiile internaționale (din Norvegia și din Marea Britanie), contractate de Agenția Proprietății Publice (APP), vor prezenta rezultatele evaluării până la sfârșitul lunii iunie. În baza acestor rezultate, Ministerul Energiei va decide, până la mijlocul lunii iulie, dacă va acționa sau nu în judecată compania „Gazprom”, a precizat Parlicov.
În același context, Parlicov a menționat că decizia cu privire la acționarea „Gazprom”-ului în instanța de judecată va fi luaă nu doar în baza auditului, dar și pentru că în noiembrie - decembrie 2022 gigantul rus a redus unilateral, contrar prevederilor contractului, livrările de gaze în R. Moldova cu peste 50 la sută, astfel provocând o criză energetică de proporții.
Amintim că APP a semnat în august 2022 contracte de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei „Moldovagaz” față de „Gazprom” și Factoring-Finance cu companiile Wikborg Rein Advokatfirma AS din Norvegia și Forensic Risk Alliance & Co din Marea Britanie. Cele două companii s-au obligat să facă auditul datoriilor la gazele livrate R. Moldova, malul drept, până pe 30 ianuarie 2023. Acest termen a fost ulterior decalat.
CITIȚI și DOC // Filiala „Gazprom” din R. Moldova vrea să-i ÎNGENUNCHEZE definitiv pe moldoveni. Furnizorul de gaze cere un tarif de aproape 30 de lei pentru un metru cub de gazeMenționăm că probema auditării pretinsei datorii de peste 720 de milioane de dolari a malului drept al Nistrului pentru consumul de gaze naturale este stipulată în acordul de furnizare a gazelor către R. Moldova semnat toamna trecută la Sankt Petersburg.
Citește și: Maia Sandu, ÎNTREBĂRI tranșante pentru conducerea de la Moscova. Șefa statului afirmă că Rusia folosește gazul în calitate de pârghie POLITICĂ în raport cu R. Moldova. Putin s-ar fi SUPĂRAT că președinta nu a ajuns la Kremlin
Ce companii se mai judecă cu gigantul „Gazprom” și care sunt solicitările
În mai 2023, compania energetică „Eni” din Italia a inițiat o procedură de arbitraj în legătură cu reducerea livrărilor de gaze rusești de către „Gazprom”.
Tot în mai, „Europolgaz”, proprietarul tronsonului polonez al gazoductului „Yamal-Europa”, a cerut aproape 6 miliarde de zloți (aproximativ 2,3 miliarde de dolari) de la „Gazprom” printr-o instanță de arbitraj, din același motiv.
Și două companii energetice germane, „Uniper” și „RWE”, se judecă cu „Gazprom Export”. Potrivit „Uniper”, valoarea cheltuielilor suplimentare din cauza livrărilor insuficiente a „Gazprom” se ridică la 11,6 miliarde de euro.
„RWE” susține că avea un contract cu „Gazprom” pentru livrarea gazelor, însă, în august 2022, concernul rus a decis să stopeze livrările din cauza reparațiilor la singura unitate de comprimare a gazului rămasă în funcțiune.
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2
VIDEO // Marcel Ciolacu anunță construcția unei linii de cale ferată cu ecartament european între Iași și Chișinău: Ar fi începutul modernizării infrastructurii feroviare din R. Moldova