Compania rusă Kaspersky ar fi COMPROMIS o operațiune secretă a SUA împotriva ISIS
Guvernul american și gigantul rus Kaspersky Lab se află în prezent într-o dispută înverșunată din cauza modului în care compania de cybersecurity a acționat în timpul unor operațiuni secrete ale SUA care urmărea strângerea de informații despre gruparea teroristă ISIS.
CyberScoop, o companie importantă de media axată pe știri despre securitate cibernetică și noutăți din domeniul IT, a aflat că un raport al Kaspersky Lab a deconspirat recent o operațiune de spionaj cibernetic a SUA în domeniul contraterorismului. Potrivit unor oficiali ai serviciilor de informații americane, operațiunea viza membrii ISIS și al-Qaeda.
Pe 9 martie, Kaspersky a anunțat public o campanie malware internațională numită „Slingshot”. Potrivit specialiștilor companiei, atacul ar fi compromis mii de computere și dispozitive mobile în diferite țări din Africa și Orientul Mijlociu, inclusiv Afganistan, Irak, Kenya, Sudan, Somalia, Turcia și Yemen.
Kaspersky nu a atribuit „Slingshot” niciunei țări în raportul său, descriind acțiunea doar ca o amenințare persistentă avansată (APT). Dar oficiali ai serviciilor de informații americane au declarat pentru CyberScoop că „Slingshot” reprezintă un program militar al SUA, desfășurat de unitatea pentru operațiuni speciale (JSOC), o componentă a comandamentului SOCOM.
Campania complexă, despre care cei de la Kaspersky spun că a fost activă timp de cel puțin șase ani, a permis răspândirea unui program malware extrem de invaziv, care ar putea sifona cantități mari de date din dispozitivele infectate.
„Slingshot” a ajutat comunitatea de informații din SUA să colecteze date despre teroriști prin infectarea computerelor pe care aceștia le folosesc în mod obișnuit, au declarat surse pentru CyberScoop. Unitățile vizate ar fi situate în internet cafe-uri din țările-țintă. Obiectivele ISIS și al-Qaeda ar folosi aceste locații pentru a trimite și a primi mesaje.
Mai mulți oficiali americani se tem că deconspirarea acestei operațiuni ar putea face ca SUA să piardă accesul la un program de supraveghere valoros, pe durată lungă, și să pună în pericol viețile soldaților.
Dezvăluirea vine într-o perioadă dificilă pentru Kaspersky. Compania se luptă în prezent cu guvernul SUA în instanță, după ce oficiali de la Casa Albă au susținut că software-ul companiei de la Moscova prezintă un risc de securitate națională pentru americani, din cauza legăturilor acesteia cu guvernul rus. Kaspersky a negat în mod constant orice abatere.
Continuarea AICI
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md