Compania „Premier Energy” anunță că DECONECTEAZĂ de la energia electrică blocul administrativ al SA „Apă-Canal Chișinău” pentru datorii de aproape 69 de milioane de lei: Primarul Ceban îndeamnă locuitorii capitalei să-și facă „rezerve de apă”
„Faceți rezerve de apă! Au primit indicații să fie deconectată energia electrică de la „Apă-Canal”. La această oră, are loc deconectarea de la energia electrică a blocului central de la „Apă-Canal” unde sunt toate butoanele”, este anunțul „apocaliptic” postat în dimineața zilei de joi pe Facebook de către primarul capitalei, Ion Ceban.
De cealaltă parte, compania ÎCS „Premier Energy” precizează că ambele locuri de consum al energiei electrice preconizate a fi deconectate astăzi vizează doar blocul administrativ al SA „Apă-Canal Chișinău”, „nefiind afectat în niciun mod procesul tehnologic de funcționare a sistemelor de apeduct, canalizare și furnizare a agentului termic”.
„Reieșind din faptul că situația privind stingerea datoriei pentru energia electrică consumată la locurile de consum aflate în gestiunea SA „Apă-Canal Chișinău” nu a suferit schimbări esențiale în sensul soluționării ei și nu au fost propuse soluții reale de plată, compania ÎCS „Premier Energy” a notificat furnizorul de apă despre faptul că se vede nevoită să recurgă, pe 2 februarie 2023, la dreptul său legal de a deconecta instalațiile de utilizare a energiei electrice, pentru a nu admite creșterea în continuare a datoriei. Precizăm că la ziua de azi aceasta constituie suma de 68,6 milioane de lei, ce include și facturi cu termenul de plată expirat, neachitate încă din luna noiembrie 2022”, arată „Premier Energy” într-un comunicat de presă.
Furnizorul de energie electrică își exprimă speranța că SA „Apă-Canal Chișinău” va găsi în termeni cât mai restrânși soluții eficiente pentru soluționarea problemei stingerii datoriei și a achitării integrale la timp a facturilor curente, pentru depășirea actualei situații dificile ce vizează ambele părți.
Primarul Ion Ceban se arată convins, însă, că ar fi vorba de „o răfuială a guvernării pentru că de dimineață am dezvăluit despre faptul că vor să facă o nouă gunoiște pe 20 hectare la Stăuceni pentru a aduce gunoiul din toată republica”.
Menționăm că proiectul care vizează construcția Centrului de gestionare a deșeurilor în apropiere de Stăuceni a fost amânat și nu va fi dezbătut astăzi în ședința Parlamentului.
Nu există temei pentru creșterea tarifelor la energia electrică. R. Moldova a cumpărat de la începutul anului 280 de mii MWh, la prețul mediu de circa 126,75 de euro/ MWh. Puțin peste 60 la sută din energie a fost livrată de România
Producția de energie regenerabilă atinge valori-record în R. Moldova: A acoperit a cincea parte din consumul zilei de ieri pe malul drept al Nistrului
Nicolae Negru, în ziua în care Donald Trump este învestit președinte al SUA: „Politica externă a SUA poate influența destinul R. Moldova pe două căi indirecte foarte importante”