O companie de asigurări ACUZĂ judecătorii de la Curtea de Apel Chișinău
Reprezentanții companiei de asigurări „ASITO” spun că judecătorii, care au examinat cererea privind anularea adunării generale a acționalilor „Victoriabank” de pe 6 februarie curent, „sunt influențați de conducerea băncii și au încălcat legislația”.
Conflictul dintre compania „ASITO”, acționar al băncii „Victoriabank”, și conducerea instituției a demarat la începutul anului curent, când invocând anumite probleme financiare ale instituției, acționarii care dețin 25% din acțiuni au cerut convocarea adunării generale pe 28 februarie curent. Concomitent, președintele Comitetului de direcție al băncii, Natalia Politov-Cangaș, a convocat adunarea generală a acționarilor pe 6 februarie. Acționarii care dețin un sfert din acțiuni consideră că s-a încălcat procedura legală la convocarea acestei adunări. „În cazul în care se va lua decizia de a demite reprezentanți ai conducerii, aceasta ar putea fi considerată ilegală, din cauză că și convocarea adunării ar fi una ilegală”, a declarat reprezentanta „ASITO”, Angela Maxim, într-o conferință de presă.
Juriștii de la „ASITO” spun că, deși ultima zi în care dosarul privind recursul la decizia de a convoca adunarea putea fi completat sau mai putea fi analizat era 24 ianuarie, iar cu o zi înainte acesta era deja transferat la Curta de Apel Chișinău. „Reforma justiției prevede ca judecătorii sunt selectați în mod aleatoriu, iar dosarul a fost acordat, pe 24 ianuarie, pentru examinare judecătoarei Iulia Cimpoi de la Curta de Apel Chișinău. Se indica faptul că judecătoarea a fost selectată în mod automat, însă ea a trimis companiei o scrisoare de înștiințare încă pe 23 ianuarie despre examinarea cazului. Deci, Cimpoi știa cu o zi înainte că ea va va fi selectată pentru examinarea cazului. De aceea, noi am cerut strămutarea dosarului, depunând o cerere de recuzare. Mare ne-a fost mirarea când noi am fost anunațați la 10.25 că cererea de recuzare a judecătorului a fost examinată, iar la 10.30 a fost examinat recursul de aceeași Iulia Cimpoi, în lipsa reprezentanților „ASITO”, cărora le-a fost imposibil să se pregătească de ședință”, a precizat Angela Maxim.
Reprezentanții „ASITO” mai susțin că Natalia Politov-Cangaș s-ar fi întâlnit, înaintea examinării dosarului, cu președintele Curții de Apel Chișinău, Ion Pleșca, iar „deciziile judecătorilor sunt influențate”. Acționarii spun că „Victoriabank” s-a discreditat în ultima perioadă „din cauza că sunt acordate credite companiilor-fantomă, sunt aplicate scheme de delapidare și predomină corupția, iar conducerea băncii refuză să prezinte acționarilor informațiile solicitate”.
Solicitați de Ziarul NAȚIONAL, reprezentanții băncii au declarat că această conferință de presă se înscrie în șirul acțiunilor denigratoare și defăimătoare la adresa conducerii băncii. „Organizatorii conferinței au venit cu aceste acuzații fără a aduce probe, care ar demonstra cum influențează conducerea băncii deciziile Curții de Apel Chișinău. Sunt niște acuzații nefondate și defăimătoare atât la adresa băncii, cât și la adresa instituțiilor statului. Natalia Politov-Cangaș a vorbit deja în presă despre starea de lucruri reală și nu va comenta aceste declarații denigratoare”, a precizat reprezentanta serviciului de presă a „Victoriabank”, Maria Gospodarenco.
Într-un interviu acordat agenției Infotag, Natalia Politov-Cangaș susține că în spatele acestor acuzații ar sta controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, care dorește să preia controlul asupra instituției.
Pe site-ul Jdecătoriei de Apel Chișinău este prezentată o hotărâre prin care este menținută decizia Judecătoriei Botanica care îi dă dreptate conducerii băncii de a desfășura adunarea generală a acționarilor „Victoriabank” pe 6 februarie. Recursul a fost examinat pe 24 ianuarie de Victor Pruteanu, Iulia Cimpoi și Anatolie Minciuna. Potrivit informațiilor prezentate, ședința a avut loc la ora 9.30. Reprezentanta serviciului de presă al Curții de Apel Chișinău, Octeabrina Popa, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că președintele Ion Pleșca se informează despre declarațiile care au fost făcute astăzi de către reprezentanții companiei „ASITO”, iar instituția va veni cu o reacție oficială pe marginea acestui caz.
Compania „ASITO” a cumpărat, în noiembrie anul trecut, un pachet de 4,9% din acțiunile băncii „Victoriabank”.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"