Comitetul Internaţional Olimpic a autorizat participarea sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice 2024 sub drapel neutru
Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a autorizat vineri participarea sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris sub drapel neutru, excluzând probele pe echipe şi cu condiţia ca ei să nu fi susţinut activ invadarea Ucrainei de către Rusia, informează AFP.
Potrivit unui comunicat al CIO, doar unsprezece „sportivi individuali neutri", dintre care opt ruşi şi trei belaruşi, s-au calificat până acum la JO 2024, în comparaţie cu aproximativ şaizeci de sportivi ucraineni.
Chestiunea este crucială, deoarece CIO a fost mult timp îngrijorat de absenţa unei delegaţii ucrainene la Paris sau de prezenţa uneia puţin numeroase, ceea ce ar fi făcut ca prezenţa sportivilor ruşi să fie şi mai delicată din punct de vedere politic, chiar şi fără imn sau drapel, citează Agerpres.
După ce i-a exclus pe ruşi şi pe belaruşi din sportul mondial la sfârşitul lunii februarie 2022, în urma invadării Ucrainei de către Rusia, CIO a acţionat, aşadar, în două etape pentru a organiza revenirea lor, explicând în numeroase rânduri că sportivii nu trebuie „să plătească" pentru acţiunile guvernului lor.
În luna martie, CIO a recomandat federaţiilor internaţionale să-i reintegreze pe ruşi şi pe belaruşi sub drapel neutru în competiţiile lor, amânând totodată „până la momentul potrivit" decizia sa referitoare la JO 2024 de la Paris şi JO 2026 de la Milano-Cortina.
CIO a aşteptat pentru a evalua desfăşurarea competiţiilor, considerată a fi în general satisfăcătoare, şi să vadă evoluţia poziţiei guvernului ucrainean, care a cerut mai întâi sportivilor săi să boicoteze orice eveniment în care sunt implicaţi ruşi, înainte de a-şi atenua poziţia în această vară.
Majoritatea federaţiilor internaţionale au urmat această recomandare, în timp ce atletismul refuză în continuare să-i reintegreze pe ruşi. Al 12-lea Summit Olimpic, organizat marţi la Lausanne, a transmis un semnal clar al lumii sportive.
Reprezentanţii federaţiilor internaţionale, ai celor 206 comitete olimpice naţionale şi ai sportivilor au cerut o decizie „rapidă", pentru a permite prezenţa la Paris a unui mic număr de sportivi ruşi şi belaruşi care au putut trece peste obstacolul calificărilor.
Nicolae Enciu // Revoluția din Decembrie 1989, moment decisiv în istoria contemporană a României: 1989: prăbușirea imperiului lui Stalin în Europa Centrală și de Est
A convins mai multe persoane să ia credite de la BEM, dar banii au ajuns pe contul personal: 11 ani de pușcărie și 4,7 milioane de lei întoarse BEM-ului
După centrala nucleară de la Cernavodă, și centrala Petrom de la Brazi, România, va furniza energie electrică R. Moldova