Comisie parlamentară de anchetă în Franța privind Jocurile Olimpice Paris 2024: „Bugetul anunţat a fost de 4,4 miliarde de euro. În realitate, costul total al Jocurilor este mult mai mare”
Grupul parlamentar LFI-NFP, care a prezentat miercuri concluziile comisiei sale neoficiale de examinare a implicaţiilor sociale, economice şi ecologice ale Jocurilor Olimpice de la Paris 2024, va solicita crearea unei comisii parlamentare de anchetă.
Aurélie Trouvé a prezentat miercuri concluziile comisiei de anchetă a grupului parlamentar LFI-NFP cu privire la Jocurile Olimpice şi Paralimpice de la Paris 2024. Aceasta este o comisie neoficială, ale cărei lucrări au început pe 24 august. Scopul său este de a examina implicaţiile sociale, economice şi ecologice ale Jocurilor Olimpice. A fost publicat un raport de aproximativ şaizeci de pagini.
„Această ediţie a Jocurilor riscă să îi coste pe contribuabili mult mai mult decât se aştepta”, a explicat Aurélie Trouvé în sala de conferinţe a Adunării Naţionale. „Bugetul anunţat a fost de 4,4 miliarde de euro. În realitate, costul total al Jocurilor este mult mai mare”, afirmă ea, citatăî de News.ro.
Raportul precizează că multe costuri nu au fost încorporate direct în bugetul oficial, şi anume cele legate de securitate, transport şi servicii publice. Beneficiile economice? „Sunt de fapt modeste”, dezvăluie Trouvé. „INSEE le-a stabilit între 0,25 şi 0,4% din PIB. Aceasta nu este o creştere pentru întreaga companie, deoarece este legată în esenţă de vânzarea drepturilor TV şi de bilete. Acestea nu sunt câştiguri pentru economia reală. Mai îngrijorător este faptul că Jocurile au creat probleme economice în turism, care au afectat anumite sectoare de activitate, comerţ, alimentaţie şi cultură. Aceste Jocuri au deturnat vizitatorii tradiţionali de la muzee şi monumente, care au pierdut astfel venituri de zeci de milioane de euro. La Paris, sectoarele hoteliere şi restaurante, în cea mai mare parte, au declarat că au trecut prin un sezon foarte prost”, a declarat Aurélie Trouvé.
În urma audierilor desfăşurate, comisia de anchetă a concluzionat că acest model de eveniment sportiv este „incompatibil cu urgenţa climatică”. „Implicând prin însăşi natura sa deplasarea pe cale aeriană, pe distanţe mari, a mii de spectatori, ceea ce împiedică orice compatibilitate reală între Jocurile în forma lor actuală şi obiectivele ecologice”.
Aurélie Trouvé a anunţat că grupul ei parlamentar va depune o cerere pentru crearea unei comisii parlamentare de anchetă (CEP) „cu toate competenţele conferite pentru a face lumină asupra impactului Jocurilor Olimpice şi Paralimpice din punct de vedere bugetar, social, ecologic şi economic”, a spus deputatul de Seine-Saint-Denis.
Peste 600 de școli din R. Moldova utilizează deja catalogul electronic: Mai mult de 100 au renunțat în totalitate la catalogul pe hârtie
Însărcinatul cu afaceri al Moscovei în R. Moldova, convocat la sediul MAE: „Responsabilitatea pentru criza energetică din regiunea transnistreană revine exclusiv Federației Ruse și companiei Gazprom, care au decis să sisteze livrările de gaze”
Capacitatea comercială necesară pentru a acoperi 100% din consumul de energie electrică în ziua de 10 ianuarie, rezervată cu succes la hotarul cu România