Comisia Europeană pregătește noi restricții pentru Moscova: Vor lovi direct în economia Rusiei
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lansat joi o propunere de impunere a taxelor vamale la cerealele importate din Rusia, cu intenția de a contracara destabilizarea pieței europene.
„Am pregătit o propunere de creștere a taxelor vamale la importurile de cereale, oleaginoase și produse derivate din Rusia și Belarus”, a declarat Von der Leyen în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles.
Această măsură vizează să împiedice cerealele rusești să perturbe echilibrul pieței europene și să prevină intrarea ilegală a cerealelor ucrainene pe piața UE, a subliniat președinta Comisiei.
„Va asigura că exporturile ilegale de cereale ucrainene furate de Rusia nu vor pătrunde pe piaţa UE”, a subliniat preşedinta Comisiei.
Propunerea a stârnit nemulțumire în rândul fermierilor din UE, iar aceasta trebuie să fie ratificată de o majoritate calificată a statelor membre pentru a intra în vigoare.
Deși regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) au scutit produsele agricole rusești de taxe vamale în UE până în prezent, această decizie survine în contextul unei mișcări de furie în rândul fermierilor europeni.
Totuși, există și voci care cer o abordare mai drastică. „Remarcăm că, din păcate, accesul Rusiei la piața agricolă europeană rămâne nelimitat”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
În diferitele seturi de sancţiuni adoptate împotriva Moscovei după invazia Ucrainei în februarie 2022, europenii au avut grijă să nu vizeze sectorul agricol sau îngrăşămintele. Se temeau de destabilizarea comerţului cu cereale în întreaga lume şi de slăbirea securităţii alimentare a ţărilor terţe din Asia şi Africa, foarte dependente de puterea agricolă rusă, potrivit AFP, citat de Newsweek
Cehia, Polonia şi cele trei state baltice cer chiar interzicerea completă a importurilor de cereale din Rusia şi Belarus. Luna trecută, Letonia a interzis deja importul de produse alimentare din Rusia şi Belarus.
Cu toate acestea, cultivatorii de cereale europeni, în special în Franţa, sunt îngrijoraţi de faptul că Rusia contribuie la scădere preţurilor mondiale şi perturbă balanţa comercială.
Putin este pe cale să PIARDĂ ultimul instrument de șantaj energetic asupra R. Moldova. Recean: „Cu linia electrică Vulcănești-Chișinău în funcțiune, vom putea transporta energie electrică fără a trece prin nodul energetic al MGRES"
PREMIERĂ // Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, vizită istorică în Republica Moldova
R. Moldova mai face un pas spre consolidarea SECURITĂȚII energetice. Autoritățile vor procura cu 85 de MILIOANE de dolari oferiți de SUA un sistem de stocare a energiei în baterii puternice