Comisia Europeană inspectează sectorul AVICOL din R. Moldova: Când vom putea exporta CARNE de pasăre și OUĂ pe piața UE
O delegație a Comisiei Europene a efectuat, în perioada 19 - 29 aprilie curent, un audit al sectorului avicol din R. Moldova, necesar pentru luarea unei decizii ulterioare în ceea ce privește permiterea importului de carne de pasăre și ouă autohtone pe piața UE.
Echipa de audit a evaluat capacitățile Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) în calitate de instituție competentă de a gestiona aspectele de sănătate animală, cu accent pe supravegherea și notificarea bolilor la animale, rolul și atribuțiile medicilor veterinari, conlucrarea dintre instituțiile statului și mediul privat în cazul focarelor de boli înalt contagioase sau suspiciunilor de boală, capacitatea sistemului de laboratoare pentru supravegherea bolilor la animale, organizarea controalelor oficiale și procesul de certificare a produselor de origine animală.
Un comunicat de presă al ANSA anunță că experții europeni au concluzionat că „sistemul de control în domeniul sănătății animale al Republicii Moldova este bine organizat și în linii generale corespunde cerințelor UE, cu potențial major de listare de partea europeană pentru a permite importul cărnii de pasăre și ouă”.
Totuși, urmează un alt audiat din partea Comisiei Europene, în cadrul căruia vor fi verificate măsurile aplicate în unitățile avicole privind sănătatea păsărilor, corespunderea documentară cu procesul de implementare a procedurilor, precum și aplicarea procedurilor de autocontrol pentru ca întreprinderile să fie recunoscute drept entități capabile să furnizeze pe piața UE produse sigure și calitative.
Menționăm că, pe parcursul anului 2021, Comisia Europeană a planificat alte trei misiuni de audit pentru Republica Moldova. Prima misiune prevede evaluarea domeniului sănătății animalelor, urmată de alta pe domeniul supravegherii reziduurilor în produse de origine animală pentru care Republica Moldova dispune de planuri de monitorizare a reziduurilor aprobate de Comisia Europeană. Cea de a treia misiune prevede evaluarea domeniului de siguranță a alimentelor în vederea exportului de carne de pasăre, produse din carne de pasăre și ouă în Uniunea Europeană.
Jocurile „ geopolitice și tot mai periculoase” ale Rusiei: Însărcinatul cu afaceri al Moscovei la Chișinău, convocat la sediul MAE
Indemnizație unică în valoare de 21 350 de lei la nașterea fiecărui copil în anul 2025
Anii trec mai repede pe măsură ce îmbătrânim: Care este explicația științifică