Comisia Europeană ia o măsură fără precedent pentru APĂRAREA statului de drept
Comisia Europeană (CE), gardianul legislației europene, a adoptat o măsură fără precedent și a impus sancțiuni Poloniei pe care o acuză că încalcă prin reforme judiciare valorile democratice de bază ale Uniunii Europene.
Măsura poate conduce la privarea țării de drepturile de vot în cadrul Uniunii Europene, din cauza refuzului Varșoviei de a modifică reforme judiciare controversate, relatează AFP.
Executivul european „a conchis astăzi (miercuri – n.r.) că există un risc clar al unei încălcări grave a statului de drept în Polonia”, a anunțat CE într-un comunicat, precizând că a declanșat, în consecință, Articolul 7 al Tratatului UE, care nu a mai fost utilizat vreodată.
„Cu inimă grea, am activat Articolul 7”, a declarat în fața presei prim-vicepreședintele Comisiei Frans Timmermans. „Însă faptele nu ne dau de ales, nu avem altă opțiune”, a adăugat el.
Această măsură poate conduce, la capătul unei proceduri complexe și care nu a mai fost utilizată vreodată, la o suspendare a drepturilor de vot în cadrul Consiliului European, instanțăa care regrupează cele 28 de state membre, în cazul unei „încălcări grave” a statului de drept.
În prima sa fază, cea lansată de Comisie miercuri, Articolul 7 permite să se „constate existența unui risc clar de încălcare gravă” a statului de drept într-o țară membră.
Însă eventuale sancțiuni - precum retragerea drepturilor de vot - pot interveni doar într-o a doua fază, care necesită un vot în unanimitate al țărilor europene (fără statul vizat).
Tot azi, Comisia Europeană a emis o recomandare complementară, stabilind măsuri concrete pe care autoritățile poloneze le pot lua pentru a remedia actuala situație.
„Dacă autoritățile poloneze vor aplica recomandările, Comisia este pregătită, în consultări cu Parlamentul European și cu membrii Consiliului UE, să reanalizeze propunerea argumentată”, subliniază instituția.
Reacția Poloniei: Decizia este motivată politic
Decizia Comisiei Europene „nu are nicio valoare”, fiind motivată politic, acuză Partidul Lege și Justiție (Pis, centru-dreapta), aflat la guvernare la Varșovia, informează agenția de presă PAP.
„Decizia UE nu are nicio valoare, este vorba de un aviz motivat doar de rațiuni politice”, a reacționat Beata Mazurek, purtătorul de cuvânt al formațiunii Lege și Justiție, condusă de liderul conservator Jaroslaw Kackynski.
Sursa: news.ro
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2