Primul EXAMEN pentru R. Moldova. Comisia Europeană evaluează gradul de COMPATIBILITATE a R. Moldova cu UE. Chișinăul trebuie să îndeplinească un CHESTIONAR complex: „Vom putea transforma R. Moldova într-un stat care merită și va adera la UE”
Comisia Europeană va expedia un chestionar autorităților de la Chișinău, pentru a evalua gradul de compatibilitate a republicii noastre cu standardele Uniunii Europene. Aceasta e prima acțiune a Bruxellesului, după ce conducerea R. Moldova a depus cererea de aderare la UE pe 4 martie curent, a declarat astăzi vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, în cadrul unei conferințe comune cu omologii săi din Austria, Cehia și Slovacia.
Ministrul Federal pentru Afaceri Europene și internaționale al Austriei, Alexander Schallenberg, ministrul Afacerilor Externe al Cehiei, Jan Lipavský, și ministrul Afacerilor Externe și Europene al Slovaciei, Ivan Korčok, se află astăzi într-o vizită la Chișinău.
„În aceste zile ne pregătim să primim un chestionar din partea Comisiei Europene, iar răspunsurile la acest chestionar ne vor permite nouă și partenerilor noștri europeni să evaluăm gradul nostru de compatibilitate cu standardele UE. Este un pas important în procesul nostru de integrare europeană. Acest exercițiu va solicita un efort instituțional colosal, pentru a sistematiza informația la toate cele 33 de capitole de aderare la UE, inclusiv gradul de transpunere a legislației europene, politicile în vigoare, dar și capacitatea administrativă cu privire la apropierea noastră de UE”, a precizat Popescu.
Șeful diplomației moldovenești a dat asigurări că apropierea R. Moldova de UE va avea o nouă dinamică, inclusiv în perioada deținerii de către Republica Cehă a președinției UE.
„Am discutat cu astăzi cu ministrul Jan Lipavský despre modalitățile concrete de a accelera parcursul nostru european, inclusiv în perioada președinției Cehiei. Totodată, noi urmărim fortificarea securității energetice. R. Moldova a fost inclusă în platforma comună a UE de achiziționare de gazelor naturale. Aceste eforturi ne vor permite, treptat, să fortificăm reziliența energetică a R. Moldova. În cadrul discuțiilor, am evocat și conectarea R. Moldova la rețeaua de distribuție electrică din UE, care ne permite să fortificăm securitatea energetică a R. Moldova.
Războiul provocat de Rusia în Ucraina a venit cu multe provocări pentru noi pe plan economic. Mulți exportatori nu-și pot vinde produsele pe piețele din Est. Au fost afectate și importurile. Transportatorii noștri nu mai pot accesa rutele tradiționale pentru exportul și importul produselor noastre. Noi căutăm soluții pentru a facilita transportul exporturilor și importurilor. Căutăm noi piețe de desfacere, dar și rezolvarea problemelor transportatorilor, inclusiv prin solicitări de a liberaliza transportul și numărul de permise necesare pentru transportatori.
Le-am mai transmis colegilor că reformele în R. Moldova continuă, modernizarea economiei continuă, lupta cu corupția continuă. Doar prin acțiuni concrete vom putea transforma R. Moldova într-un stat care merită și va adera la UE”, a precizat vicepremierul Nicu Popescu.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”