Comisia Europeană a trimis în R. Moldova prima tranșă din asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro: 15 milioane sunt acordate în calitate de GRANT
Comisia Europeană a virat astăzi Republicii Moldova prima tranșă, de 50 de milioane de euro, din asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro pe care Parlamentul European a aprobat-o în primăvara anului 2022. Din această sumă, 35 de milioane de euro sunt împrumuturi în condiții favorabile și 15 milioane de euro sunt fonduri europene nerambursabile, a anunțat europarlamentarul român Siegfried Mureșan.
Aceeași sursă amintește că asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro a fost adoptată de Uniunea Europeană pentru a ajuta Republica Moldova să-și acopere o parte din necesarul de finanțare determinat de gestionarea crizei refugiaților, criza energetică, pandemia de COVID-19 și alte consecințe ale războiului declanșat de Rusia în Ucraina.
„Plățile în cadrul asistenței sunt strict condiționate de buna derulare a programului cu Fondul Monetar Internațional, precum și de progrese în domenii-cheie agreate cu Uniunea Europeană, precum lupta anticorupție, statul de drept, buna guvernanță economică sau independența energetică. Faptul că prima tranșă din asistența macrofinanciară a fost deja virată de Comisia Europeană arată că autoritățile de la Chișinău și-au făcut treaba și că există progrese în aceste domenii. Așa cum am spus și în momentul în care am aprobat sprijinul financiar în Parlamentul European, banii aceștia sunt foarte utili pentru Republici Moldova, dar nu sunt suficienți. Trebuie să facem mai mult”, a scris Mureșan pe pagina sa de Facebook.
Europarlamentul a punctat că Republica Moldova este statul european care a primit cei mai mulți refugiați din Ucraina, raportat la numărul de populație, iar de la începutul anului se confruntă cu trei crize majore - cea generată de pandemia de COVID-19, cea energetică și criza generată de războiul din Ucraina.
„Așteptăm din partea Comisiei Europene noi propuneri de sprijinire financiară a Republicii Moldova. Sunt sigur că noi, în Parlamentul European, vom aproba aceste noi propuneri la fel de repede cum am aprobat și asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro”, și-a încheiat mesajul europarlamentarul român, copreședinte al Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova.
Un fost ministru de la Chișinău critică decizia UE de a-l ajuta pe Krasnoselski: „Deoarece Rusia are prea mari cheltuieli și e ocupată cu omorârea ucrainenilor, finanțarea separatismului este pusă temporar pe seama Europei”
Lua mită de la agenții economici ca să-i lase să livreze produse alimentare în școlile și grădinițele din Chișinău: Șeful unei întreprinderi municipale, condamnat la patru ani și jumătate de închisoare și obligat să achite o amendă de 575 mii lei
CONFIRMAT // „Moldovagaz”, abordată de o companie maghiară care vrea să livreze gaze în Transnistria: Reacția premierului Recean