04:19:11 23.11.2024
Stiri

(DOC) Comisia de la Veneția, despre proiectul democraților privind VOTUL MIXT: „Această schimbare într-un an electoral îngrijorează”

Politică 25.03.2014 16:24 Vizualizări2981 Autor: Ziarul National
(DOC) Comisia de la Veneția, despre proiectul democraților privind VOTUL MIXT: „Această schimbare într-un an electoral îngrijorează”


Comisia de la Veneția, căreia Partidul Democrat i-a trimis pentru expertizare proiectul de lege privind modificarea sistemului electoral din R. Moldova din unul proporțional în unul mixt, și-a făcut publică opinia.

Potrivit avizului Comisiei, chiar dacă stabilirea unui sistem electoral este decizia suverană a unui stat, „modificările propuse în proiectul prezentat spre examinare, care specifică schimbarea de la un sistem proporțional spre unul mixt într-un an cu alegeri parlamentare, îngrijorează”.

Potrivit sursei, Codul de Bune Practici prevede că „elementele de bază ale sistemului electoral nu ar trebui să fie schimbate într-un an electoral, și că, atunci când acestea se schimbă, trebuie luate măsuri pentru a evita nu numai manipularea (în sistemul electoral) în favoarea partidului de la putere, ci chiar simpla tentativă de manipulare”.

Comisia de la Veneția consideră că unei asemenea schimbări trebuie să i se aloce „timp suficient, nu doar câteva luni înainte de următoarele alegeri generale” și că o asemenea reformă nu a fost discutată „cu toate părțile interesate din R. Moldova”.

Totodată, vizavi de propunerea democraților privind alegerea a 51 de deputați pe liste de partid și a altor 50 în circumscripții uninominale, Comisia consideră că aceasta „ar putea avea un efect negativ la nivel local, unde majoritatea candidaților pot avea legături sau să fie influențați de oameni de afaceri locali sau de alți actori care își urmează propriile interese separate”.

Comisia de la Veneția mai observă că problema reprezentării Transnistriei și a cetățenilor Republicii Moldova aflați peste hotare „nu a fost abordată într-o soluție convingătoare” și recomandă autorităților R. Moldova să se conducă de standardele internaționale în domeniu atunci când intenționează să modifice legislația electorală.

Amintim că, anterior, Partidul Democrat a elaborat un proiect de lege prin care propune schimbarea sistemului electoral din R. Moldova. Potrivit proiectului, 51 de deputați ar urma să ajungă în Parlament pe liste de partid, iar alți 50 – aleși în circumscripții uninominale. În același proiect, democrații au propus un prag minim de accedere în Parlament de patru la sută pentru partide, de șapte la sută pentru blocurile electorale formate din două partide, de nouă la sută pentru cele formate din trei și mai multe organizații social-politice și de două la sută pentru candidații independenți.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md