Comisia de anchetă din Parlament a stabilit FURTURI de peste 1,5 MILIARDE de lei de la „Calea Ferată a Moldovei” în ultimii zece ani: Vacă de muls pentru majoritatea guvernărilor din R. Moldova. „CFM moare, merge spre FALIMENT”
Comisia de anchetă constituită în Parlament pentru a examina situația de la Întreprinderea de Stat „Calea Ferată a Moldovei” (CFM) a stabilit delapidări de cel puțin 1,5 miliarde de lei în perioada anilor 2010 - 2020.
Potrivit deputatului socialist, Oleg Lipski, președintele Comisiei parlamentare de anchetă, la întreprindere au avut loc furturi masive de motorină, dar și contractele încheiate pentru achiziționarea pieselor de schimb au fost păguboase pentru CFM, în unele cazuri fiind vorba de prețuri triple de achiziție în comparație cu cele de pe piață.
Printre problemele semnalate se mai numără administrarea defectuoasă, efectuarea cheltuielilor nejustificate, aplicarea unor scheme ilicite, încheierea unor contracte dubioase și organizarea de licitații trucate.
Cu toate acestea, doar „câțiva muncitori care au furat șurubelnițe de cinci lei” au ajuns să fie condamnați în instanțele de judecată.
În prezent, Întreprinderea de Stat „Calea Ferată a Moldovei” are datorii de peste 800 de milioane de lei, dintre care 106,5 milioane - la plata salariilor pentru cei circa 6 500 de angajați, care nu și-au văzut retribuțiile începând cu luna decembrie 2020.
Numai prejudiciile din cauza utilizării ineficiente a combustibilului s-au ridicat în ultimii doi ani la 23 de milioane de lei, iar din cauza obiectivelor nefinisate compania a pierdut 64 de milioane de lei. Totodată, lucrările lăsate de izbeliște pe tronsonul de cale ferată Cahul-Giugiulești au adus pierderi de 502 milioane de lei, a exemplificat Lipski.
„CFM moare, merge spre faliment”, a atenționat vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, membru al Comisiei de anchetă care nu a semnat raportul propus de către această structură în plenul Parlamentului.
Potrivit lui Slusari, banii de la CFM au fost delapidați prin câteva scheme și a reprezentat „vacă de muls” pentru mai multe clanuri politice, mai ales începând cu anul 2010. Schemele ar fi fost „perfecționate” pe timpul lui Vlad Plahotniuc, dar și după preluarea puterii de către socialiști situația la CFM nu s-a îmbunătățit.
Slusari nu a semnat raportul, deși apreciază „95% din informațiile” incluse în document, cerând declararea CFM drept obiectiv de importanță strategică ce trebuie să fie trecut în gestiunea directă a Guvernului și acordarea subvențiilor de către stat pentru plata salariilor pentru angajații întreprinderii.
Parlamentul a făcut mai multe recomandări instituțiilor de stat pentru a întreprinde măsuri necesare în vederea salvării CFM și a trimis materialele la Procuratura Generală pentru a trage la răspundere persoanele care se fac vinovate de situația în care a ajuns întreprinderea de stat.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”