14:39:19 22.11.2024
Stiri

Comisarul european Ylva Johansson, cel de-al 9-lea HUB de Securitate al UE: „Rolul UE este să sprijinim R. Moldova în fața amenințărilor cu care se confruntă astăzi, cu care s-ar putea confrunta în viitor și să ajutăm la prevenirea acestora”

Actualitate 15.02.2024 15:37 Vizualizări1478 Autor: Ziarul National
Comisarul european Ylva Johansson, cel de-al 9-lea HUB de Securitate al UE: „Rolul UE este să sprijinim R. Moldova în fața amenințărilor cu care se confruntă astăzi, cu care s-ar putea confrunta în viitor și să ajutăm la prevenirea acestora”


Cele mai bune strategii de securitate implementate în alte state sunt analizate la Chișinău în cadrul celui de-al nouălea HUB de Securitate al UE, pentru a ajuta R. Moldova să devină mai rezilientă în contextul războiului din regiune, dar și al războiului hibrid la care este supusă din partea Federației Ruse.

„Rolul UE este să sprijinim R. Moldova în fața amenințărilor cu care se confruntă statul astăzi, cu care s-ar putea confrunta în viitor și să ajutăm la prevenirea acestora. UE s-a confruntat cu diverse amenințări hibrid. Strategia de Securitate a R. Moldova menționează două amenințări principale: Federația Rusă și corupția. Este foarte important ca UE să fie alături de R. Moldova, ceea ce vom face pentru a apăra în R. Moldova democrația și libertatea”, a declarat comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, în cadrul unei conferințe de presă susținute în comun cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros.

Oficialul european a remarcat rezultatele înregistrate în cei aproape doi ani de activitate pe această platformă ce vizează managementul frontierelor, menționând că astăzi 100 de oficiali ai Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX) lucrează cot la cot cu ofițerii din R. Moldova, consolidând securitatea la graniță.

„R. Moldova este statul care suferă și este influențat în cea mai mare măsură de Rusia prin diferite acțiuni de dezinformare, prin prezența militară și amestecul Rusiei în treburile interne ale R. Moldova. R. Moldova nu este singură. UE va fi întotdeauna alături de R. Moldova și vom continua să face acest lucru până situația se va stabiliza”, a punctat comisara Ylva Johansson.

Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a afirmat, la rândul său, că participanții la cel de-al nouălea HUB de Securitate al UE, organizat la Chișinău, fac schimb de informații despre climatul de securitate din regiune, astfel încât instituțiile responsabile din R. Moldova să aibă „capacitatea de a anticipa anumite situații care pot atenta la securitatea statului nostru și a UE”.

„Este important pentru noi că nu suntem singuri în fața războiului hibrid în care ne aflăm astăzi. Avem parteneri de încredere care ne susțin prin diferite programe ca R. Moldova să devină rezilientă în fața evenimentelor cu care ne confruntăm pe segmentul de securitate. (...) Ne dorim să avem acea centură de securitate prin care să oferim garanție nu doar cetățenilor R. Moldova, dar garanție de securitate pentru întreaga Europa. Avem un război la graniță și acest lucru ne unește pe toți sub acea cupolă de securitate ca să rezistăm și să avem capacități de a riposta la încercările și pericolele care vin din Est”, a punctat ministrul Efros.

Menționăm că, tot azi, la Chișinău a fost lansat proiectul EU4Security Moldova, finanțat de către Comisia Europeană și implementat de către Agenția Uniunii Europene Formare în Materie de Aplicare a Legii (CEPOL).



Proiectul prevede furnizarea de fonduri pentru dotarea poliției moldovenești cu tehnologie de ultimă generație pentru a-și îmbunătăți capacitățile de combatere a criminalității cibernetice și a traficului de arme de foc. EU4Security Moldova va facilita, de asemenea, formarea și consolidarea capacităților pentru personalul MAI.

„Ne-am angajat să ne asigurăm că un număr mai mare de funcționari din R. Moldova beneficiază de oportunități de învățare. Este esențial să facilităm consolidarea competențelor acestora și să dezvoltăm forțe de poliție apropiate și în serviciul cetățenilor săi, în conformitate cu acquis-ul UE. Acest proiect este un semn al angajamentului de neclintit al UE de a sprijini R. Moldova în realizarea aspirațiilor sale europene, în fortificarea securității sale și în consolidarea rezilienței sale”, a declarat la eveniment șeful Delegației UE în Republica Moldova, Janis Mazeiks.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md