Comisarul european pentru ECONOMIE anunță o nouă conferință a DONATORILOR Platformei de sprijin pentru R. Moldova. Paolo Gentiloni: „Guvernarea a făcut față unor ȘOCURI cumulative în ultimii doi ani”
Comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, susține că în octombrie ar putea avea loc cea de-a patra conferință a donatorilor Platformei de sprijin pentru R. Moldova, inițiativă comună a României, Germaniei și Franței. Declarația a fost făcută astăzi la Chișinău, după o întrevedere cu prim-ministrul Dorin Recean.
„Am discutat despre asistența financiară și bugetul suplimentar alocat R. Moldova de către Uniunea Europeană. Am discutat despre diferite recomandări, astfel încât asistența financiară să fie folosită mai eficient. Am discutat subiecte legate de comerț și exporturi în UE. Am apreciat că avem o deschidere pentru liberalizarea în continuare a comerțului cu UE. Acest lucru creează oportunități pentru investițiile străine, dar și creșterea volumului exporturilor. Noi vrem să diversificăm produsele exportate în UE. Am analizat și oportunitatea reducerii tarifelor la roaming între R. Moldova și UE. Asta va da un impuls pentru comerț”, a declarat Recean, în cadrul unui briefing comun cu Paulo Gentiloni.
La rândul său, comisarul european a apreciat pozitiv prestația autorităților, mai ales că în ultimii doi ani s-au confruntat cu provocări fără precedent.
„Am avut o discuție bună cu privire la situația economică din R. Moldova, precum și despre următorii pași, inclusiv în ceea ce privește sprijinul UE. R. Moldova s-a confruntat cu provocări imense în ultimii doi ani – pandemia COVID, criza energetică și cea a refugiaților, impactul războiului, amenințările hibride la adresa suveranității și independenței R. Moldova. Eu cred că actuala conducere a făcut față acestor șocuri cumulative. Noi suntem mândri că putem contribui la abordarea acestor șocuri. Această contribuție constituie 295 de milioane sub formă de asistență macrofinanciară. Trebuie să recunosc că aceste eforturi ale autorităților moldovene au avut loc în paralel cu reformele ambițioase legate de această asistență. Acest lucru e cu atât mai important, pentru că încă ne confruntăm cu consecințele acestui război pornit de Rusia”, a subliniat Gentiloni.
Oficialul european a mai spus că UE va ajuta în continuare R. Moldova în vederea consolidării securității energetice, îmbunătățirii mediului de afaceri, dar și în lupta împotriva corupției.
„Aceste acțiuni legate de asistența macrofinanciară a UE reprezintă un aspect important al pregătirii R. Moldova pentru aderaream și corespund celor nouă recomandări înaintate de Comisia Europeană. O parte dint aceste recomandări a fost deja îndeplinită, iar altele necesită angajament adițional. Așteptăm acțiuni rapide în vederea onorării acestor angajamente. Pot să vă mai spun că cea de-a doua tranșă din asistența macrofinanciară de 145 de milioane de euro va fi virată până la finele anului curent. Pe lângă această asistență bilaterală, Comisia Europeană vine cu sprijin în cadrul planului nostru economic și de investiții, pentru a identifica fonduri în vederea atingerii cifrei de 1,6 miliarde de euro, așa cum a anunțat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Acest lucru va reprezenta o investiție directă în economia R. Moldova și va aduce oportunități pentru companiile din R. Moldova”, a punctat Gentiloni.
Totodată, R. Moldova ar putea beneficia de resurse suplimentare în cadrul unei noi conferințe a donatorilor. „Cunoașteți că se fac acum multe lucruri pentru a organiza o nouă conferință de susținere a R. Moldova. aceasta ar urma să aibă loc în luna octombrie curent. Toate aceste lucruri ne arată că R. Moldova și UE au aceeași cale. În pofida crizelor și războiului, autoritățile continuă consolidarea competitivității și capacității de atragere a investițiilor. Comisia va continua să vă susțină și vom continua această colaborare și în următorii ani”, a conchis comisarul european pentru Economie.
Amintim că, la conferințele anterioare ale donatorilor R. Moldova, organizate la Berlin, Bucureşti și Paris, au fost făcute promisiuni de ajutor pentru R. Moldova în valoare totală de aproape două miliarde de euro.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”