Comisarul european pentru comerț negociază la Washington: UE și SUA suspendă temporar tarifele în cadrul unei ofensive diplomatice


Comisarul european pentru comerț, Maroš Šefčovič, va călători luni la Washington pentru a dialoga cu omologii săi americani, după ce blocul european a decis să suspende taxe de retorsiune la metale pentru 90 de zile. Aceeași decizie a fost luată și de SUA, care a suspendat o parte din „tarifele reciproce” impuse UE pentru o perioadă similară.
Olof Gill, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru comerț, a confirmat vizita în cadrul briefingului de presă de vineri de la Bruxelles. Aceasta va fi a treia vizită a comisarului Šefčovič la Washington de la revenirea lui Trump la Casa Albă, în ianuarie. „Oferta noastră este de a reduce tarifele la „zero pentru zero” în cazul prietenilor noștri americani”, a declarat Gill, făcând referire la propunerea de eliminare a tarifelor, reiterată de Ursula von der Leyen săptămâna aceasta.
Vizita lui Šefčovič vine în contextul în care președintele american Donald Trump a anunțat suspendarea pentru 90 de zile a unor părți din tarifele sale de „Ziua Eliberării”. Pentru UE, aceste tarife sunt de 10%, în timp ce tarifele asupra Chinei au fost ridicate la 145%. În replică, UE și-a suspendat pentru 90 de zile propriile măsuri de răspuns. SUA menține totuși un tarif global de 10% asupra importurilor, alături de tarife de 2% pentru oțel, aluminiu și automobile.
Odată cu amânarea tarifelor mai mari cu 90 de zile în SUA, miniștrii de finanțe ale Uniunii Europene vor analiza cum să utilizeze acest răgaz pentru a ajunge la un acord comercial cu Washingtonul. De asemenea, ei își vor coordona eforturile în fața posibilei eșecuri și măririi taxelor, conform Reuters. Donald Trump a afirmat miercuri că suspendă tarifele reciproce de 20% impuse Europei, în timp ce taxa de bază de 10%, alături de multe altele, rămân nepuse.
„Avem nevoie să folosim cele 90 de zile cu înțelepciune. Este necesar un acord favorabil pentru cetățenii și companiile europene”, a subliniat ministrul polonez al finanțelor, Andrzej Domanski, care va coordona discuțiile, având în vedere că Polonia deține președinția Consiliului UE. Totuși, miniștrii au avertizat că UE este pregătită să riposteze. „Americanii trebuie să fie conștienți că dacă negocierile nu decurg bine, se va redeschide discuția mecanismelor de reacție”, a declarat ministrul german al finanțelor, Jorg Kukies.
Negocierile cu Washingtonul pentru evitarea tarifelor sunt gestionate de Comisia Europeană, responsabilă pentru politica comercială a celor 27 de state UE. Dacă în următoarele trei luni se ajunge la un acord, poate conform propunerii UE de zero tarife pentru bunurile industriale, conflictul ar fi soluționat. Totuși, un eșec ar lăsa reacția individuală la latitudinea guvernelor din UE, care vor trebui să sprijine sectoarele industriale grav afectate.
Industriile cele mai amenințate de tarifele SUA sunt oțelul, aluminiul, automobilele, lemnul și produsele farmaceutice, având deja tarife americane de 25% în vigoare asupra oțelului, aluminiului și automobilelor. „Cele 90 de zile oferă, sincer, un răgaz necesar, permițându-ne să elaborăm strategii pentru a face față concurenței americane”, a declarat un oficial european de rang înalt implicat în pregătirea acestor discuții ministeriale.
Banca Centrală Europeană și Comisia Europeană estimează că impactul tarifelor americane asupra economiei UE ar putea varia între 0,3% și 1,0% din PIB, în funcție de evoluția conflictului comercial. Potrivit Comisiei, economia UE ar crește cu 0,9% în acest an, astfel tarifele ar putea duce chiar la recesiune.
Coordonarea sprijinului pentru industrie va fi crucială, având în vedere că unele guverne au putere financiară mai mare pentru a-și susține companiile, în timp ce altele nu. O asemenea inegalitate ar putea distorsiona concurența pe piața unică a UE. „Nu mi-ar plăcea să asistăm la o competiție acerbă în sprijinirea industriilor”, a declarat Domanski. „Ar fi mai bine ca Europa să se focalizeze pe cercetare și dezvoltare, sprijinind domeniile viitoare, dar, firește, aceasta va fi probabil și tema reuniunii”, a adăugat acesta.
Piața unică a Uniunii Europene, cu 450 de milioane de consumatori, reprezintă unul dintre cele mai valoroase atuuri ale blocului în dispute comerciale. Totuși, eficientizarea ei presupune reducerea reglementărilor interne, care de facto acționează ca tarife. Fondul Monetar Internațional estimează că barierele comerciale interne UE echivalează cu tarife de 44% pentru bunuri și 110% pentru servicii. Miniștrii UE ar putea accentua reducerea acestor obstacole ca răspuns esențial la tarifele americane.











































































