Comentator politic, despre calculele postelectorale ale Rusiei în R. Moldova: Moldovenii trimiși acasă de la Moscova ar putea fi „împinși” la proteste pentru a declanșa alegeri anticipate
Discuțiile recente ale lui Igor Dodon cu diaspora din Moscova și Sankt Peterburg au scos în evidență câteva aspecte legate de interesele Rusiei față de alegerile parlamentare din R. Moldova din februarie 2019, este de părere analistul politic Dionis Cenușă.
Potrivit lui Cenușă, presedintele Dodon ar manipula cu percepțiile despre viitorul relației R. Moldova cu Rusia, ca un factor determinant pentru oportunitățile pe termen mediu și lung ale diasporei, atunci când anunță că, pentru a beneficia de amnistie din partea autorităților ruse, moldovenii vor trebui să părăsească teritoriul Federației Ruse nu mai târziu de 1 februarie 2019 și vor putea merge înapoi nu mai devreme de 15 martie 2019.
CITIȚI și O amnistie cu IZ ELECTORAL de la Moscova pentru cetățenii R. Moldova: Vor trebui să fie acasă în ziua alegerilor parlamentare
„Președintele a comunicat despre decizia Moscovei de a permite moldovenilor aflați ilegal pe teritoriul Rusiei să-și legalizeze statutul. Pentru aceasta, cetățenii moldoveni trebuie să se returneze în Moldova în perioada 1 ianuarie - 15 martie 2019, după care ar avea posibilitatea să se întoarca în Rusia fără interdicții. În mod practic, asta înseamnă, în primul rând, căunii moldoveni sunt stimulați să plece acasă pentru a-și legaliza ulterior prezența în Rusia, dar, totodată, pentru a participa la alegerile parlamentare. Lucru confirmat de către Igor Dodon. Acest lucru se suprapune cu intențiile clare ale diasporei moldovenești din țările UE de a se mobiliza pentru a reveni acasă și a vota la fel la alegeri. În al doilea rând, nu pot fi excluse calculele Rusiei și ale socialiștilor de a-i împinge pe migranții moldoveni din Rusia în proteste post-electorale, dacă un guvern prorus nu va fi constituit la Chișinău sau pentru a declanșa alegeri anticipate. Anume acest lucru explică de ce Moscova a oferit perioada 1 ianuarie - 15 martie 2019 ca perioadă de întoarcere pentru moldovenii din Rusia, în loc de 1 decembrie - 25 februarie, ziua următoare după alegeri”, explică Cenușă într-o postare pe Facebok.
Analistul amintește că tot președintele Dodon a vorbit la Moscova despre 600 de mii de moldoveni care s-ar afla în Rusia, invocând cifra de 400 de mii reportată de autoritățile ruse. Ar reieși că circa 200 de mii nu sunt înregistrați oficial pe teritoriul rusesc.
„Din acest număr, cel puțin câteva fracțiuni ar putea fi atrase în proteste, dacă revin în R. Moldova și pot fi manipulate cu riscul de a nu-și putea legaliza intrarea în Rusia. Urmează să vedem dacă aceste ipoteze se vor adeveri sau nu. Este însă cert faptul că guvernarea ar putea transforma potențialele proteste proruse pentru a constitui coaliție de guvernare cu PSRM sau transfugi proruși din rândul celor care vor candida pe circumscripții uninominale. Asta dacă o coalitie pro-UE este imposibilă”, a încheiat Dionis Cenușă.
Oleg Serebrian, despre discuțiile cu „Gazprom”: „Întreruperea livrărilor de gaze în regiunea transnistreană nu ar fi pur și simplu o criză, ci o catastrofă umanitară”
FOTO // Militari ai Batalionului 22 de Menținere a Păcii „Căștile albastre”, pe primul loc la o competiție din Carolina de Nord: Au concurat cu șase echipe din SUA
„Moldovagaz”, controlată de „Gazprom”, solicită MAJORAREA tarifelor la gazele naturale: „Solicitarea vine în condițiile unei creșteri considerabile a prețurilor pe piața internațională”