COLESTEROLUL crește cu 15% din cauza exceselor de SĂRBĂTORI, ceea ce mărește riscul de ATAC CEREBRAL. Cum îl țineți în limite normale
Preparatele din carne de porc, cozonacii, prăjiturile şi băuturile alcoolice consumate de Crăciun şi Revelion lasă în urmă un colesterol cu 15% mai mare. Cum colesterolul crescut poate creşte riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, trebuie să acţionăm cât mai repede pentru a-l aduce la un nivel normal.
„Toate alimentele tradiţionale româneşti preparate din porc conţin grăsimi animale care cresc valoarea colesterolului sangvin. Dulciurile şi alcoolul în exces cresc colesterolul şi valoarea trigliceridelor. Atât colesterolul crescut cât şi trigliceridele crescute sunt grăsimi rele care formează depuneri de colesterol pe arterele inimii, crescând riscul de accident cardiovascular”, a explicat medicul cardiolog Luminiţa Iliuţă.
Regimul alimentar, principala metodă de reducere a colesterolului
Pentru a reduce valorile colesterolului, foarte importantă este dieta. Medicul cardiolog Luminiţa Iliuţă ne explică ce alimente sunt recomandate şi care sunt interzise.
– Regimul alimentar trebuie să conţină cât mai multe fructe şi legume, cereale integrale şi diverse lactate degresate, peşte atât slab cât şi gras.
– Evitați preparatele din carne de porc, oaie, miel, brânzeturile grase care au un conţinut de colesterol aproape similar cu cel al cărnii grase de porc, dulciurile concentrate şi alcoolul.
În majoritatea cazurilor, dieta este suficientă pentru a ţine în frâu colesterolul, când vine vorba însă de persoane care au suferit un infarct miocardic, au o afecţiune cardiovasculară sau sunt hipertensivi, pe lângă dietă este nevoie şi de tratament medicamentos.
Rostopască, păpădie și urzică
Persoanele care nu pot lua medicamente din diverse motive, pot apela cu încredere la extractele din plante. „Armurariul este o plantă care ajută la scăderea colesterolului şi protejează ficatul, anghinarea şi rostopasca sunt de asemenea foarte bune atât pentru colesterol cât şi ca protecţie hepatică, însă nu trebuie folosite o perioadă mai mare de 2-3 săptămâni. Păpădia, mesteacănul şi urzica sunt şi ele folositoare datorită efectului depurativ”, a explicat specialistul în fitoterapie, acupunctură şi homeopatie, Gabriela Papazian- Urdareanu.
Sursa: doctorulzilei.ro
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas șapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md