Colective artistice din Republica Moldova au participat la Festivalul-Concurs Internațional de Folclor pentru Copii și Tineret „Cătălina” de la Iaşi
Mai multe colective artistice din Republica Moldova au participat la Festivalul-Concurs Internațional de Folclor pentru Copii și Tineret „Cătălina”, care a revenit la Iaşi, la finele lunii iulie, după doi ani de pauză din cauza pandemiei.
Eveniment cu tradiție, emblematic pentru viața culturală a Iașului, recunoscut la nivel național și internațional, Festivalul-Concurs Internațional de Folclor pentru Copii și Tineret „Cătălina” a ajuns la cea de-a XXVI-a ediție.
Proiectul este cuprins în Calendarul Activităților Educative Naționale al Ministerului Educației 2022, evenimentul fiind organizat de Palatul Copiilor Iași, Inspectoratul Școlar Județean Iași și Ministerul Educației, în parteneriat cu Consiliul Județean Iași, Primăria Municipiului Iași, Complexul Comercial Palas Mall Iași, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași.
Seria manifestărilor a debutat cu vizita delegațiilor țărilor participante la Inspectoratul Școlar Județean Iași, desfășurată sub semnul cântecului, al portului popular și al diversității culturale, preambul al unui eveniment ce se impune ca reușită educațională și culturală în spațiul ieșean și nu numai, prin deschiderea către promovarea valorilor locale și naționale autentice și către dialogul intercultural.
Timp de două zile, pe scena festivalului, găzduită de complexul Palas Mall, au evoluat ansambluri folclorice recunoscute la nivel european, reprezentând Bulgaria, Slovacia, Polonia, Republica Moldova, Macedonia de Nord.
De asemenea, evenimentul s-a bucurat de reprezentarea zonelor folclorice românești, prin cele zece ansambluri din țară, precum și a meșteșugurilor tradiționale din Baia Mare, Satu-Mare, Arad, Olt, Tulcea, Neamț, Botoșani, Iași, Suceava și din Republica Moldova.
Agenda evenimentului a cuprins, pe lângă festivalul-concurs de folclor, ateliere de creație, dedicate meșteșugurilor tradiționale practicate de elevii concurenți din țară și din străinătate, precum și simpozionul „Dinamica creației folclorice”, fiind create astfel contexte favorabile schimbului de idei și stabilirii de conexiuni între comunitățile folclorice.
Juriul a reunit reprezentanți ai mediului academic ieșean, specialiști din ansambluri de profesioniști, profesori, coregrafi, maeștri în artă din Republica Moldova, specialiști în etnografie și folclor de la Complexul Național Muzeal „Moldova” din Iași - Muzeul Etnografic al Moldovei.
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”