Colecționarul de clopoței


Pasiune rară // Vasile Spinei, directorul Centrului „Acces-info”, este un colecționar „înrăit” de clopote
De aproape zece ani, Vasile Spinei, pe lângă meseria de a veghea cum este respectată Legea privind accesul la informație în R. Moldova și de a participa la alte activități importante, mai are o pasiune, rară în R. Moldova. Este colecționar de clopoței. Nu cu un motiv anume, a fost instinctul din anii copilăriei, apoi din adolescență când a fost un filatelist înrăit, după care un bibliofil înflăcărat. Nu era țară de unde să nu se întoarcă cu tot felul de lucruri ciudate. Colecția sa numără acum peste 150 de clopoței din zeci de țări ale lumii.
O colecție care sună bine
„Nu am reuşit să-i număr până la capăt, deşi intenţionam cândva să completez o istorie a fiecăruia, ar fi curios, dar aceasta cere timp, pe care, din fericire, nu-l am. Aria geografică a clopotelor e destul de amplă – SUA, Italia, Franţa, Spania, Olanda, România, Cehia, Slovacia, Georgia, Lituania, Estonia, Ucraina, Rusia, Ungaria, India, Germania etc., etc. Mai puţine de la noi”, ne spune Vasile Spinei.
„Bijuteriile” adunate sunt din ceramică, porțelan, cristal, metal, lemn, pănuși, porumb, chiar și din lână. „Majoritatea le-am găsit, le-am căutat, le-am procurat personal, altele mi le-au dăruit cei apropiaţi, prietenii, colegii şi chiar persoane necunoscute”, susține autorul Legii privind accesul la informație.
Fiecare exemplar cu povestea lui
De fiecare clopoțel, fie că este cumpărat sau dăruit, se leagă o poveste anume, o amintire despre țară, momente din timpul călătoriei, ori persoane. „Fiind în Georgia, am aflat de un meşter popular care imprimă pe clopote din ceramică desene ale copiilor. Am implicat mai multe persoane, cu mare dificultate, dar l-am găsit. Ghinionul era că nu avea atunci niciunul, chiar în ajun le comercializase pe toate. L-am convins să-mi execute câteva la comandă. A acceptat fără să-mi ia un ban. Ce-i drept, a trebuit să audiez în mod creator mai multe toasturi georgiene, lungi cât noaptea şi luminoase ca dimineţile la munte”, își amintește Vasile Spinei.
Fiind într-o călătorie în Amsterdam, Olanda, a căutat „cu lumânarea” un clopoțel deosebit ce reprezintă o tânără purtând o coromâslă, cu două căldăruşe miniaturale, pe aţe, iar când le clatini, lovesc în fusta învălurată a primadonei, sunetul fiind ca de clopoţel.
Și ucrainenii, spune dl Spinei, au tot felul de personaje haioase, din poveşti şi opere literare. „Dar sunt deosebite și clopotele indiene, şi cele chinezeşti. Au un colorit aparte clopotele din Lituania şi Slovacia. La început, procuram fără o selecţie aparte – doar să am un exemplar-două din ţara respectivă. Mai apoi am devenit mult mai exigent. Mă interesează, mai întâi de toate, aspectul estetic şi originalitatea, caracterul simbolic al ţării respective”, susține expertul din R. Moldova.
Clopoțelul - simbolul purității, eternității, deșteptării și misterului
Pe lângă simbolul vestirii solemne, clopotele colecționarului îi amintesc și de casa părintească din satul Bădiceni, raionul Soroca. A crescut într-o familie de creștini, tatăl său a fost o vreme clopotar la biserică. „Nu știu, poate și aceste amintiri m-au motivat să încep a colecționa clopoței. Casa părintească se află chiar lângă biserică. Am avut marele noroc să mă ridic în clopotniţă când nici nu umblam la şcoală, dar cele mai mari emoţii le-am avut atunci când mi s-a permis să trag clopotele. Şi acum simt bătăile inimii care părea să-mi sară din piept”, mărturisește Vasile Spinei.
Marea pasiune a directorului Centrului „Acces-info” a fost transmisă și fiicei sale, Elena, și nepoțicăi care sunt stabilite în New York. „Evident, o jumătate din colecţie am transferat-o peste ocean...”, susține colecționarul de clopote.
„Clopotul de bronz” - premiul special
În calitatea sa de director al Centrului „Acces-info”, a instituit un premiu special – „Clopotul de bronz” – care este decernat anual unor personalităţi şi instituţii. „Alegerea nu a fost prea complicată. Am instituit premiul care este înmânat unor personalităţi marcante de la noi şi de peste hotare, unor instituţii publice şi unor organizaţii nonguvernamentale active. Sunt deja circa 45 de deţinători”, mai spune Vasile Spinei.











































































