22:32:51 21.11.2024
Stiri

„Cocktail pentru o nouă criză”

Economie 21.07.2018 15:03 Vizualizări2040 Autor: Ziarul National
„Cocktail pentru o nouă criză” sursa: businessmagazin.ro


„Cocktail pentru o nouă criză”- este expresia prin care Christopher Dembik, șef al departamentului de analiză macroeconomică DIN Saxo Bank, descrie situația globală actuală. Când vine criza și de ce va fi aceasta mult mai rea decât precedenta?

„Dobânzile cresc, costul capitalului, în special în dolari, crește mult, există și risc geopolitic – prin urmare avem tot cocktailul pentru o criză”, crede Christopher Dembik, șeful echipei de analiză macroeconomică al băncii de investiții Saxo Bank. Dembik a sosit în România pentru a prezenta câteva dintre posibilele evoluții ale piețelor din întreaga lume pentru investitorii Saxo Bank.

El lucrează pentru grupul cu origini daneze din 2014, iar din 2016 ocupă rolul actual, din care analizează politicile monetare și dezvoltările macroeconomice globale. În 2015 a câștigat premiul Thomson Reuters StarMine Awards pentru cele mai bune previziuni macroeconomice pentru Franța și este totodată autorul „Celor mai mari dezbateri economice contemporane”, volum apărut în 2016. El publică des analize despre economiile franceză și poloneză.

Din punctul lui de vedere, riscul unei crize financiare este inerent, iar datele Saxo Bank arată că aceasta s-ar putea întâmpla în anul 2019 sau 2020. Dembik crede și că, în contextul în care toate guvernele sunt mai mult sau mai puțin protecționiste, naționaliste, există posibilitatea ca la alegerile europene de anul viitor să existe riscul unei majorități eurosceptice, lucru pe care îl percepe extrem de negativ. „Este un cocktail negativ pentru economia globală, de aceea sunt foarte pesimist și cred că oamenii precum Macron, care au vrut să reformeze, să crească bunăstarea cetățenilor, vor avea parte de un eșec”, previzionează analistul, originar din Franța.

Chiar dacă observă că discuțiile cu clienții Saxo Bank sunt caracterizate de un ton optimist, în care ei vorbesc despre o revenire economică, Dembik crede contrariul. „Când mergi pe stradă, nu vezi o astfel de revenire − doar un mic procent din populație beneficiază de această revenire, care ajunge să alimenteze inegalitățile, populismul −, riscul crizei și populismul reprezintă un mare coșmar”, crede analistul.
El spune că evoluția PIB-ului în Europa a ajuns la un vârf la finalul anului trecut, iar în prezent decelerează.

„În România veți avea probabil mai puțină activitate economică, trebuie să luați în calcul că în proiectul bugetului european se așteaptă să scadă fondurile structurale spre țări precum România sau Polonia; veți avea un aflux de capital mai scăzut din țările vestice și în același timp va trebui să vă confruntați cu o încetinire globală a economiei”, descrie el perspectivele de dezvoltare economică în perioada următoare.

Christopher Dembik spune că s-a ajuns la un cerc vicios din cauza faptului că piața nu a fost lăsată să se prăbușească în 2007. „Desigur că aceasta ar fi avut un impact negativ imens, am decis să facem un pas pentru a opri asta, dar din acest motiv probabil următoarea criză va fi mult mai rea. S-au acumulat prea multe datorii în prezent, care la un moment dat vor trebui plătite, mai ales când vorbim despre datorii private.” El crede că revenirea economică din ultimii ani a fost alimentată de datorie și de credite ieftine. Analistul de la Saxo Bank subliniază că băncile centrale au cumpărat într-adevăr multe active, dar, de fapt, când ne uităm la nivelul datoriei private din multe țări, acesta este extrem de ridicat; prin urmare, riscurile următoarei recesiuni sunt și acestea mai mari.

„Sunt 100% sigur că va fi o criză mai mare decât precedenta”, crede Dembik. Ce este de făcut, în acest context? Analistul de la Saxo Bank oferă sfaturile pe care le împărtășește de obicei și clienților companiei pe care o reprezintă: „Când există o perioadă proastă pe piață, o recesiune, doar trei opțiuni sunt sigure: aurul este sigur, companiile din domeniul consumului, care performează destul de bine în perioade de criză − este evident, în continuare se cumpără alimente, iar ultima opțiune sunt banii.”

Sesizează că ciclurile economice sunt normale, însă faptul că criza anterioară nu a condus la rezolvarea greșelilor și la eliminarea datoriilor va face lucrurile mult mai rele de această dată. „De aceea cred că următoarea criză va fi mai puternică; există câteva legături între politicieni și bănci, conceptul de too big to fail pentru sectorul bancar va fi înțeles ca o greșeală, în cele din urmă vorbim despre bănci mari, care sunt un risc pentru economie.”

În contextul unei crize, cel mai afectate domenii se leagă, potrivit analistului de la Saxo Bank, de noile tehnologii, iar Tesla este cel mai bun exemplu în acest sens, din punctul lui de vedere. „Proiectul Tesla este uimitor, am crezut în ceea ce fac ei − dar problema este că nu reușesc să livreze, au nevoie de prea multă finanțare, costul capitalului crește, încep să piardă încrederea analiștilor, este compania perfectă pentru a ilustra excesul în prezent.” Astfel, crede el, chiar dacă această companie a fost „trendy” o perioadă de timp, în contextul unei crize nu ar putea supraviețui.

„Toți credem în ele, dar nu înseamnă că vor performa bine în perioade de criză, performează bine în perioade de revenire economică, în mod clar foarte bine − dar nu cred că poate fi considerată «a safe heaven», este cel mai vulnerabil sector economic din punctul meu de vedere.”

Analistul de la Saxo Bank oferă perspectiva sa și asupra modului în care monedele digitale și tehnologiile din spatele acestora vor influența lumea finanțelor.

„Blockchainul, dacă este implementat bine, poate să ajute la realizarea întregului back office din bănci. Acest lucru înseamnă că multe joburi, în special din Europa est-europeană, pot să dispară, fiindcă blockchainul va prelua o parte din aceste activități”, crede Dembik.

Observă că majoritatea băncilor centrale au publicat explicații legate de modul în care poate fi folosit blockchainul pentru a schimba politicile monetare.

„Este o inovație, sunt foarte optimist în ceea ce o privește, dar câțiva dintre pierzători vor fi marile bănci comerciale, din cauză că nu reușesc să inoveze”, spune Dembik. Majoritatea marilor bănci comerciale, crede el, din moment ce nu au capacitatea să inoveze la nivel intern, cumpără start-up-uri, dar în majoritatea cazurilor acele start-up-uri nu reușesc să evolueze: „Băncile omoară inovația atunci când cumpără start-up-uri”.

Așadar, în timp ce companiile de dimensiuni medii sunt capabile să inoveze, iar câteva bănci online sunt foarte promițătoare, marile bănci din ziua de azi sunt pierzători ai revoluției tehnologice. El spune că totuși acestea nu vor dispărea, din două motive: „au în continuare mult cash și au conexiuni politice”.

Oferă ca exemple țări precum Germania, Franța și chiar și Italia, unde majoritatea băncilor mari, chiar și cele în formă foarte proastă, au în continuare susținerea politicienilor. „Probabil vor fi mai puțin profitabile decât acum, așadar vor avea reduceri de costuri, vor concedia oameni - aș spune că dacă ești tânăr și abia ți-ai obținut licența, să nu te duci niciodată să lucrezi în sectorul bancar, este cea mai mare greșeală pe care poți să o faci.”

Pe de altă parte, criptomonedele vor schimba mult din politicile monetare și reprezintă, din punctul lui de vedere, viitorul banilor. „Nu va fi vorba despre Bitcoin sau Ethereum − nu aș fi spus nimănui să investească în Bitcoin − sunt prea multe probleme, dar cred că monedele digitale sunt viitorul banilor.”

Citește continuarea
AICI!

Sursa: businessmagazin.ro


Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

11.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Remanierile necesare...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md