CNN // De ce nu ne putem ABȚINE să-l urmărim pe Trump. Strategiile unui președinte obsedat de audiența
Când americanii s-au adunat în jurul mesei de Ziua Recunoștinței, anul acesta, o persoană era în gândurile și pe buzele tuturor. În multe dintre familiile americane spiritele s-au încins pe marginea discuțiilor legate de președinte. În restul familiilor, subiectul Trump și al politicii, în general, a fost unul închis, interzis, pentru armonia tuturor mesenilor.
Niciuna dintre aceste situații nu este surprinzătoare, dat fiind faptul că Trump pare să fie peste tot. Se vorbește constant despre el, lumea se gândește constant la el, urmărindu-i non-stop fiecare mișcare. Contul său de Twitter a devenit o obsesie națională, arată CNN.
Spre deosebire de oricare președinte din istoria recentă a SUA, Trump atrage atenția națiunii așa cum ar reuși să o facă doar un nume foarte greu de la Hollywood. Este starul celui mai urmărit reality-show, unul care se desfășoară live în Biroul Oval. Acțiunea e alertă, plină de neprevăzut, așa cum nu s-a întâmplat vreodată în zeci de ani. Toată America și nu numai așteaptă să vadă cine e următorul care intră în dizgrație și ce nebunie va mai aduce episodul viitor.
Dar de ce e așa de dificil, imposibil, să nu fii atent tot timpul la Trump? Ceea ce se întâmplă paradoxal în condițiile în care Trump „se bucură” de cea mai mică popularitate dintre toți președinții din istoria modernă a Americii. E clar că succesul său nu are de-a face cu iubirea americanilor.
Strategiile președintelui vedetă de televiziune
Există însă câteva elemente ce ar putea explica cum de Trump atrage ca un magnet întreaga atenție, chiar dacă mulți și-ar dori să întoarcă privirea, remarcă sursa.
E scandalos tocmai pentru a atrage atenția. Folosește în mod constant un limbaj nepotrivit pentru un președinte și se lansează în atacuri împotriva unor persoane care nu ar trebui să fie ținte pentru un președinte.
Nu se ferește să mintă, așa cum a făcut-o vineri, susține CNN, amintind de o postare a președintelui, în care acesta a afirmat că a fost sunat de Time, care i-a spus că probabil va fi desemnat „Persoana anului 2017”, dar că va trebui să fie de acord cu un amplu interviu și cu o ședință foto. „Am spus pas, mulțumesc oricum”, a mai scris președintele pe Twitter.
Replica din partea revistei a fost imediată, aceasta arătând că nu procedează niciodată așa, că nu obișnuiește să anunțe pe nicio cale cine va fi persoana care primește titlul, până în 6 decembrie.
Apoi, lui Trump nu-i pasă de etichetă sau de limite. Folosește apelative copilărești, prostești pe alocuri, pentru a-și descrie rivalii sau pe liderii străini. Pe Kim Jong Un l-a numit nu demult „om-rachetă”.
Își petrece weekend-urile în complexurile Trump, făcându-le astfel publicitate gratuit. E criticat pentru asta, însă nu-i pasă.
Nu se sfiește să facă glume (proaste) la adresa copiilor și nu numai. S-a întâmplat de Halloween, când un grup de copii ai jurnaliștilor a vizitat Biroul Oval. „Nu pot să cred că jurnaliștii au copii așa frumoși”, a spus el. „Cum au reușit oamenii din mass-media să facă așa ceva nu știu”, a continuat el.
„Știți cine sunt ei? Reprezintă presa prietenoasă”, a mai spus Trump, încheind cu o altă replică menită să facă valuri: „Veți crește și veți fi ca părinții voștri? Mmm, nu răspundeți”.
Apoi, Trump nu pierde nicio ocazie de a merge într-un loc, de a mulțumi cuiva, în numele Americii, statului, fără a se pune pe el în prim plan. Iar exemplele sunt prea multe în acest sens.
Nu în ultimul rând, sprijină oameni de morală îndoielnică sau care se confruntă cu acuzații publice, așa cum e Roy Moore, candidatul republican pentru postul de senator de Alabama, acuzat de nenumărate femei de hărțuire sexuală și chiar acte mai grave.
Trump a luat și multe decizii puțin spus controversate. A pus capăt programului DACA, instituit sub fostul președinte Barack Obama, care le permitea imigranților ajunși în țară ca minori să nu fie expulzați din SUA, a interzis intrarea în țara a cetățenilor din șase state musulmane (Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria și Yemen), a ordonat armatei să nu mai recruteze în rândurile sale persoane transgender - acestea fiind doar câteva dintre măsurile luate.
„Nu putem să nu ne oprim să îl privim pe Trump pentru că și el ne privește”, arată CNN, argumentând că președintele pare să aibă non-stop televizorul aprins.
Nu doar că privește tot ce se întâmplă acolo, însă răspunde și ia parte la știri, devenind parte din poveste.
Președintele american s-a înconjurat întotdeauna de oameni care par personaje din emisiuni sau seriale de televiziune: Michael Flynn, fost consilier al lui Trump, sau Paul Manafort, fost șef de campanie a lui Trump. Acordă credit mare unor membri ai familiei care au „zero experiență de guvernare”, așa cum sunt Donald Trump Jr. ori Jared Kushner, ginerele său. Astfel, intrigile în jurul administrației Trump sunt la ordinea zilei. Asta nu s-ar fi întâmplat dacă nu făcea astfel de alegeri și s-ar fi înconjurat de profesioniști.
Iar exemplele continuă cu Steve Bannon, fost strateg șef al campaniei prezidențiale a lui Trump, care în trecut a condus un site de știri de extremă dreaptă (unde de altfel s-a și întors după ce a fost demis de Trump) sau cu Kellyanne Conway, numită și „sexy-consiliera” lui Trump.
Trump nu s-a sfiit să aducă în posturi înalte chiar foste staruri de reality-show. E vorba despre Omarosa Manigault, concurentă la „Apprentice”, care a devenit asistentă a președintelui și director de comunicare al biroului pentru afaceri interguvernamentale.
Și, cel mai important, mai arată CNN, americanii nu se pot abține să stea cu ochii pe președinte mai cu seamă că nu e vorba despre un reality-show propriu zis. Cu fiecare mesaj pe Twitter sau ordin semnat de Trump, națiunii i se amintește că e vorba despre măsuri reale, izvorâte din haos. Iar ceea ce ar putea urma îngrozește pe toată lumea: război nuclear sau posibilitatea ca milioane de americani să rămână fără asigurări de sănătate.
„Îl privim pe Trump nu pentru intrigi, ci de teamă. O parte a publicului îl privește pe Trump pentru că simte că trebuie să fie pregătită să reacționeze atunci când va fi necesar”, mai scrie CNN. Iar „spectacolul nu se termină curând”, din moment ce „Trump este obsedat de ratinguri, care vin ca o măsură a succesului”.
„Se va asigura că ratingurile nu coboară”, mai scrie CNN, menționând că „Pentru Trump asta e tot ce contează”.
Sursa: ziare.com
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania