CNA atenționează asupra CORUPȚIEI din activitatea Consiliului responsabil de domeniul ocrotirii de stat a monumentelor: Interese private și construcții în zone istorice
Riscuri de corupție în domeniul ocrotirii de stat a monumentelor.
Un studiu elaborat de Direcția analitică a Centrului Național Anticorupție (CNA) arată că, odată cu schimbarea, înainte de termen, a componenței Consiliului Național al Monumentelor Istorice (CNMI), numărul proiectelor avizate s-a majorat de la 47% la 95%.
Experții anticurupție au identificat 15 cazuri în care vechea componență a Consiliului a respins, cel puțin o dată, proiectele solicitanților, iar noua componență a acceptat avizarea acestora, fiind vorba în special despre edificarea unor construcții în zonele istorice ale capitalei, reconstrucția unor anexe la monumente sau restaurarea fațadelor unor clădiri cu statut protejat.
Totodată, autorii studiului atenționează că atribuțiile CNMI se pot intersecta cu interese private. Mai exact, 20 dintre cei 26 de membri ai CNMI au fost fie fondatori, fie factori de decizie la nouă întreprinderi de stat și 18 companii private, inclusiv din domeniul arhitectural. Astfel, membrii Consiliului ar avea legături cu mediul de afaceri.
Analiza efectuată de experți mai arată că deciziile Consiliului între cele două etape de examinare a documentației de proiect sunt inconsecvente, se schimbă de la o etapă la alta, în unele cazuri lipsesc deciziile motivate, iar practica judiciară arată că două-treimi dintre contestațiile depuse în instanțele de judecată sunt soluționate în favoarea petiționarilor.
Experții CNA propun instituirea unui mecanism de salarizare viabil a membrilor CNMI, fiindcă acest aspect ar afecta direct integritatea procesului decizional la CNMI.
„Toate riscurile de corupție identificate de CNA compromit atât integritatea membrilor Consiliului Național al Monumentelor Istorice, cât și a persoanelor fizice sau juridice, interesate de monumentele aflate sub protecția statului și ele trebuie înlăturate”, este concluzia din studiul CNA.
Pedepse mai mici pentru corupția demnitarilor? Ministerul Justiției acuză PA de manipulare și inducere în eroare a publicului: „Este regretabil modul tendențios de a justifica rata sentințelor de încetare prin modificările legislative”
TOP ZECE state în care R. Moldova exportă cele mai multe produse: În România vindem aproape o treime din bunurile autohtone, iar SUA îi suflă Rusiei în ceafă
VIDEO // Unii locuitori din Copanca vor să rămână pe ÎNTUNERIC. Aceștia au blocat lucrările de instalare a pilonilor de electricitate, pentru ca localitatea să fie conectată la „Premier Energy”: „Руки прочь! Noi nu vrem lumină, nu am cerut ajutor”