Climatul investițional din R. Moldova, prezentat de premierul Gavrilița membrilor Camerei de Comerț Americane din România
Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a participat astăzi la un dialog cu membrii Camerei de Comerț Americane din România (AmCham), în cadrul vizitei de lucru pe care o efectuează la București.
Un comunicat al Ambasadei R. Moldova în România arată că prim-ministra Natalia Gavrilița a vorbit despre consecințele crizei energetice și ale războiului din Ucraina asupra economiei Republicii Moldova, menționând, totodată, reformele în domeniul justiției, IT și ajustarea legislației pentru liberalizarea pieței muncii.
CITIȚI și Premierul Natalia Gavrilița, la întâlnirea cu omologul său de la București, Nicolae Ciucă: „Susținerea și solidaritatea de care dă dovadă Roomânia ne ajută să facem față crizelor și instabilității generate de tensiunile la nivel regional”
De asemenea, prim-ministra a prezentat prioritățile menite să îmbunătățească climatul investițional și a descris amplul program de reforme, dictat, inclusiv, de noul statut al Republicii Moldova de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană.
„Vrem să facilităm, pe cât de mult posibil, atragerea investițiilor în republica noastră. Am reușit să facem modificări esențiale la Codul muncii pentru a înlesni angajarea și demiterea personalului. Depunem eforturi de reformare și curățire a domeniului justiției, de eradicare a corupției, de avansare a agendei de digitalizare și de lansare a proiectelor care să facă politica fiscală mai atractivă. De asemenea, suntem ancorați într-o serie de proiecte de stimulare a industriilor emergente și esențiale, de simplificare a interacțiunii mediului de afaceri cu statul - prin crearea Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, iar săptămâna viitoare vom lansa un instrument inovativ de finanțare a proiectelor lansate de IMM-uri”, a declarat șefa Executivului.
Importante companii din domeniile energiei regenerabile, IT, agrobusiness sau infrastructură logistică, invitate să investească în R. Moldova
„Trenul Unirii”, cu vagoanele „Mihail Kogălniceanu”, „Vasile Alecsandri”, „Moş Ion Roată” și „Alexandru Ioan Cuza”, a pornit din București și va ajunge după-amiază la Iași
Criza umanitară din Transnistria, provocată de „Gazprom”, abordată la Davos: „Pe fundalul amenințărilor hibride și al interferențelor străine, R. Moldova își urmează ferm obiectivul de modernizare după modelul european”