CLASAMENT // Cele mai puternice țări din lume din punct de vedere militar: Ce poziție ocupă R. Moldova
Atunci când vine vorba de puterea militară, țările din top 10 au o tradiție militară impresionantă și investesc sume considerabile în menținerea armatelor la nivelul actual, dincolo de dezvoltarea tehnologică. Indexul Military Strength Rankings 2024, creat de Global Firepower, a evaluat 145 de țări, scrie Forbes.
R. Moldova se clasează pe locul 144, depășind doar statul Buthan.
Pentru index, au fost luați în considerare 60 de factori diferiți, precum numărul soldaților, echipamentul militar, stabilitatea financiară, locația geografică și resursele disponibile.
Unele dintre cele mai puternice armate din lume nu au la dispoziție doar trupe numeroase, ci și echipament militar de ultimă generație. Investițiile în dezvoltarea tehnologică reprezintă un factor important atunci când vine vorba de menținerea poziției în top 10.
România ocupă locul 47, cu un scor de 0.7712, aceeași poziție ca în 2023. Se află la un loc după Cehia și înainte de Danemarca, ce ocupă poziția 48. Un scor de 0.0000 e considerat „perfect” în acest top.
Iată care sunt cele mai puternice țări din lume, potrivit Military Strength Rankings 2024:
SUA
Deloc surprinzător, SUA se află pe prima poziție într-un top axat pe puterea militară. Forțele militare au un buget de 876 de miliarde de dolari, mai mare decât în orice altă țară. Are o poziție dominantă în categoriile financiare și cea a resurselor. SUA au obținut un scor de 0.0699.
SUA conduc la nivel global și din punct de vedere al avansurilor tehnologice. Țara are la dispoziție 13.300 de avioane de luptă și 983 de elicoptere militare.
Rusia
Rusia a investit 86.3 miliarde de dolari în armată, adică aproximativ 10% din banii investiți de americani în același sector. Cel puțin oficial. Cu războiul din Ucraina, au fost scoase în evidență mai multe slăbiciuni în sistemul Rusiei (inclusiv atunci când vine vorba de echipamentul militar învechit) mai ales atunci când vine vorba de puterea militară și de pregătirea pentru un astfel de incident internațional.
Chiar și așa, Rusia ocupă cea de-a 2-a poziție în topul cu cele mai puternice țări din lume, din punct de vedere militar.
China
China cheltuiește aproximativ 291 de miliarde de dolari pentru armată. Sub conducere comunistă încă din 1949, are cea de-a 2-a economie din lume, după SUA.
Dar se află pe poziția 3 în acest top, cu un avantaj economic considerabil, dincolo de numărul personalului pe care îl are la dispoziție. În ultimii ani, China a investit semnificativ în forțele navale și militare.
India
De-a lungul istoriei sale, India a fost invadată de mai multe culturi, cel mai recent de Marea Britanie. Din 1947, și-a recâștigat independența și investițiile în armată au atins recent pragul de 81.3 miliarde de dolari.
India are și o populație numeroasă, o resursă considerabilă și unul dintre motivele pentru care se află printre cele mai puternice țări din lume, din punct de vedere militar.
Coreea de Sud
Coreea de Sud, oficial Republica Coreea, are numeroase avantaje geografice. Capitala, Seoul, a fost fondată în mijlocul peninsulei în timpul dinastiei Joseon.
Țara are o flotă militară impresionantă și investește 46.3 miliarde de dolari în armată. Tensiunile cu Coreea de Nord au forțat acest stat să își dezvolte semnificativ forțele armate.
După Coreea de Sud, în top se mai află Marea Britanie, Japonia, Turcia, Pakistan și Italia.
R. Moldova, asigurată cu energie electrică de România. ,,Energocom" a acoperit deja 100% din necesarul de energie electrică pentru data de 3 ianuarie
Sute de școli și grădinițe din Transnistria au rămas fără căldură: Cât vor mai avea trasnistrenii energie electrică produsă pe bază de cărbune
DEMONSTRAT // Rușii nu ar fi avut nicio problemă tehnică să livreze gaze în Transnistria prin coridorul transbalcanic: R. Moldova a importat gaze din Bulgaria!