CLARIFICĂRI // Ce se va întâmpla cu cetățenii care nu-și declară corect veniturile și cine va primi compensațiile pentru energie în cazul locuințelor închiriate - chiriașul sau proprietarul?
Procesul de înregistrare a cererilor pe platforma compensații.gov.md pentru a beneficia de compensații la energie în sezonul rece 2024 - 2025 este în toi, iar autoritățile afirmă că acesta decurge în ritm accelerat.
„Am optimizat sistemul și am asigurat conexiunile necesare cu baze de date publice. Am primit și feedback pozitiv din partea cetățenilor și a celor care gestionează înregistrările. Fiecare cetățean trebuie să aibă doar buletinul de identitate, informațiile despre membrii gospodăriei și o factură la energie. Dacă optează pentru primirea compensației pe card bancar, trebuie să declare datele contului bancar”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, la TVR Moldova.
Potrivit ministrului, în acest an va fi evaluată situația fiecărei familii, luând în considerare veniturile, numărul de copii, existența persoanelor cu dizabilități severe sau alte caracteristici.
„Gospodăriile cu venituri mici vor primi o compensație mai mare. Am conectat sistemul nostru cu 11 baze de date din sectorul public, pentru a obține informații detaliate despre fiecare gospodărie – de la veniturile declarate, până la proprietăți sau pensii”, a spus Buzu.
Întrebat ce se va întâmpla cu cei care nu își declară veniturile corect, în special cu persoanele care lucrează „la negru”, ministrul a arătat că autoritățile au un sistem de verificare riguros.
„Dacă o persoană declară venituri zero, dar există indicii că ar avea venituri, vom verifica informațiile din bazele publice – de exemplu, din declarațiile fiscale sau din evidențele Casei Naționale de Asigurări Sociale. Dacă nu găsim date, verificăm și prin intermediul furnizorilor de energie. Scopul nostru este să identificăm orice discrepanță între veniturile declarate și cele reale”, a punctat ministrul Muncii și Protecției Sociale.
În cadrul aceleiași emisiuni, Alexei Buzu a anunțat că, în cazul locuințelor închiriate, compensațiile vor fi acordate persoanei care face cererea, iar aceasta va fi verificată de furnizorul de energie: „Dacă locuiește în chirie, chiriașul va beneficia de compensație, înregistrarea se va face pe numele acestuia, iar furnizorul de energie va confirma locul de consum”.
Menționăm că beneficiarii vor putea primi compensațiile prin contul bancar atașat la cardul social, prin poștă sau pe cardul bancar propriu, dacă acesta a fost declarat în cerere.
Consumatorii casnici se pot înscrie până pe 28 noiembrie curent pe platforma compensatii.gov.md pentru a primi compensații la energie pentru perioada sezonului rece 2024 - 2025.
Sunt eligibile toate gospodăriile încălzite pe bază de gaze naturale, energie termică, energie electrică sau combustibil solid - lemne, cărbuni, pelete, brichete.
Pe perioada sezonului rece, cererile pot fi depuse oricând, dar compensațiile nu vor fi acordate pentru lunile precedente. Dacă cererea a fost depusă după data de 28 a lunii, compensațiile vor fi acordate începând cu luna următoare.
Pentru întrebări legate de procesul de înregistrare, cetățenii pot suna gratuit la numărul gratuit 0 8000 5000.
NOI acte de identitate în R. Moldova, începând cu anul 2025: Cartea de identitate a cetățenilor moldoveni, la fel ca în UE
Decizie istorică la Bruxelles: UE ar putea lua măsuri pentru recuperarea tezaurului românesc însușit pe nedrept de Rusia
VIDEO // Senatorul român Titus Corlățean, mesaj de susținere pentru Iurie Ciocan la alegerile parlamentare din România: Alegeți un deputat care să reprezinte identitatea românească și viitorul european al R. Moldova