CLANURILE și schemele de CORUPȚIE din Ministerul de Interne descurajează polițiștii onești, care au plecat cu miile din sistem în ultimii ani: Ministra Revenco promite destructurarea grupărilor și majorarea salariilor pentru oamenii legii
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a fost folosit, de-a lungul anilor, fie în calitate de „bâtă în interesul unor clanuri”, fie pentru „fabricarea unor dosare” sau pentru delapidarea banilor publici, iar încercarea noii conduceri de a curăța instituția întâmpină „rezistență”.
Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, a dezvăluit, luni-seară, în cadrul emisiunii „În profunzime” de la Pro TV, că a găsit în minister inclusiv „grupări lucrează ca o piramidă” și utilizează uniformele de serviciu pentru a crea „coridoare” destinate facilitării contrabandei cu țigări, mărfuri de larg consum sau droguri.
Un exemplu în acest sens sunt cei patru angajați ai MAI reținuți săptămâna trecută, în timp ce transportau marfă de contrabandă, procurată de la piața din Odesa, Ucraina, și introdusă ilegal pe teritoriul R. Moldova.
Ministra a adăugat că a fost restabilită colaborarea cu oamenii legii din România în vederea contracarării tentativelor de contrabandă cu țigări și a da de urmele celor care dirijează acest proces.
„Serviciul de Protecție Internă și Securitate din cadrul MAI a desfășurat peste 160 de anchete în care angajați ai MAI sunt cercetați pentru acte de corupție, abuz în serviciu. (...) Până acum am semnat peste 40 de cereri de demisie, oameni care au plecat din sistem. Cereri sunt mai multe, dar aceste 40 vizează conducători de prim rang, șefi de inspectorate. (...) Când am început să dispunem anchete, controale, a început și rezistența”, a declarat Ana Revenco, ministra arătându-se determinată să lupte cu corupția toți cei patru ani de mandat al său, dacă va fi nevoie.
De asemenea, ministra a precizat că a descoperit la minister contracte, în special care vizează reparațiile, încheiate cu firme „abonate” la banii MAI, iar costurile indicate în acest contracte sunt mult mai mari decât cele de pe piață. Noua conducere a reușit să stopeze niște licitații dubioase, dar ministra spune că banii care ar fi ajuns în buzunarele cuiva în toți acești ani ar fi putut fi folosiți pentru a îmbunătăți viața angajaților MAI.
„Salariul unui subofițer este astăzi în jur de 5 500 de lei, iar peste 5 ani el va avea 6 500. Cinci ani de muncă, zi de zi, în stradă, sub presiune. Vrea acest om să-și întemeieze o familie, iar acest lucru nu este posibil cu așa salariu. În acest an au plecat șapte mii de specialisti care aveu câte 3-5 ani în domeniu, care au obținut experiență, dar nu rezistă unui asemenea venit”, a mai spus ministra, adăugând că a expediat solicitări la Ministerul Finanțelor privind majorarea salariilor polițiștilor.
Or, spune Revenco, salariile mici îi determină pe oamenii legii să ia mită.
„Am solicitat SPIA să facă o analiză în raport cu politiștii care au fost vizați în anchete interne privind posibile acte de corupție și în special mă interesau factorii care i-au influențat, i-au determinat să ia mită. Pot să vă zic că peste 70 la sută dintre aceștia sunt cu credite de consum, cu credite ipotecare, sunt familii tinere, deci nu sunt cei care iau mita pentru a-și cumpăra o casă luxoasă, o mașină luxoasă sau să meargă într-o vacanță. Sunt acei politiști care, ca și mulți oameni din Republica Moldova, vor să muncească și să fie răsplătiți”, a adăugat ministra.
Menționăm că în MAI activeză în prezent circa 17 mii de angajați.
VIDEO // Noi imagini în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cum „striga” la Kozak
VIDEO // Noi FILMĂRI cu Dodon, Plahotniuc și Iaralov. Șeful statului povestește că merge la RAPORT la conducerea Federației Ruse: „Eu scriam notele lui Putin...”
DOC // Platon ar cere DESPĂGUBIRI de 250 de MILIOANE de dolari de la R. Moldova, prin intermediul juriștilor săi