Clădirea Academiei de Științe a Moldovei, inclusă în Registrul monumentelor ocrotite de stat: Când și cine a construit actualul sediul al AȘM
Clădirea de pe bulevardul Ștefan cel Mare şi Sfânt nr. 1 din municipiul Chișinău, în care își are astăzi sediul Academia de Științe a Moldovei (AȘM), a fost inclusă de Guvern în Registrul monumentelor ocrotite de stat.
Decizia a fost luată la ședința Guvernului de săptămâna trecută.
Proiectul clădirii AȘM a fost elaborat de către Valentin Mednec, un arhitect autohton, și Aleksandr Vedenkin, un specialist din Rusia, în 1951, iar construcția edificiului a durat patru ani.
Mariana Șlapac, arhitect, membru corespondent al AȘM, a declarat anterior pentru Ziarul NAȚIONAL că „atât arhitectura clădirii, cât și decorul ei sunt determinate de arhitectura monumentală sovietică din perioada stalinistă”.
Clădirea Academiei de Științe a Moldovei are cinci nivele, iar planul său este în formă de litera „П” – „P” din alfabetul chirilic. În axa centrală, la parter, se află o sală spațioasă de festivități, numită în prezent „Sala Azurie”, datorită lustrei albastre care a fost amplasată acolo după reparațiile cosmetice din 2008.
CITIȚI și Sediul AȘM, clădire pentru administrația Căilor Ferate
Cândva, în fruntea clădirii era amplasată o compoziție sculpturală ce reprezenta stema RSSM, așezată lângă mai multe steaguri. Actualmente, aici se află stema Academiei de Științe a Moldovei, iar pe fațada principală, în scuturi reliefate cu cartușe, este indicat anul finalizării construcțiilor - 1955.
„O altă orizontală decorativă este brâul ornamentat, între primul și cel de-al doilea nivel, inspirat din arhitectura medievală a mănăstirilor din spațiul românesc”, a precizat Șlapac.
Potrivit academicianului Teodor Furdui, actuala clădire a AȘM a avut inițial o altă destinație: „Era sediul conducerii de la Calea Ferată, dar apoi a fost transferată în subordinea Academiei de Științe”.
Menționăm că, prin aceeași decizie, Guvernul a mai introdus în Registrul monumentelor protejate de stat și Conacul Cristi-Korotnev din satul Lupa-Recea, raionul Strășeni; clădirile Școlii de Meserii (bloc de studii, ateliere), grajdul pentru cai al fostului conac Macarov-Mavrocordat, Moara cu motor și Podul de piatră din satul Corbu, raionul Dondușeni; cimitirul evreiesc din s. Vadul-Rașcov, raionul Șoldănești, dar și Biserica „Sfântul Ilie” din satul Albota de Sus, raionul Taraclia.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"