„Ciuleandra”, de 20 de ani pe scena Teatrului Național „Satiricus I.L.Caragiale”
Spectacolul „Ciuleandra” de Liviu Rebreanu, în regia lui Alexandru Grecu, jucat pe scena Teatrului Național „Satiricus I.L.Caragiale” timp de două decenii, este un spectacol muzical, bazat pe tradiții populare românești, care dezvăluie drama personalității umane care oscilează între nebunie și dragoste.
De la dragoste, la moarte...
Personajul principal, burghezul Puiu Faranga, se îndrăgostește foc de frumoasa fată Mădălina, pe care o fură de soție de la părinții ei săraci, oferindu-le acestora bacșiș gras. Într-un moment de criză nervoasă, Puiu își sugrumă soția, iar tatăl său decide să-și interneze unicul său fiu într-un sanatoriu, departe de casă, pentru a-și ascunde rușinea de lume. Anume aici încep frustrările lui Puiu, care luptă cu sine însuși: conflictul se dă între cine este, de fapt, Puiu și cel care ar vrea să fie.
„Ciuleandra”, dansul nebuniei și al dragostei
Decorul spectacolului, bazat pe o panoramă vizuală a Zonei Carpaților, vine să aducă în fața spectatorilor o atmosferă tradițional românească, specifică secolului trecut, când în societate prevalau două pături: burghezii și săracii, pe care, în anumite momente, putea să-i unească doar nebunia dragostei.
Acțiunile din spectacol se integrează reușit cu splendoarea dansului românesc „Ciuleandra”, acesta fiind considerat un dans al destinului, în care actorii dansează în jurul unui podium, cuprinzându-se de mijloc, formând un zid, după care se îndoaie, se mlădie și, într-un moment, dansul se agită, se iuțește, semnificând inclusiv rătăcirile îndrăgostiților.
Remușcările tardive ale lui Puiu Faranga
Discuțiile lui Puiu cu medicul gardian reprezintă, pe de o parte, destăinuirile sale legate de dragostea sa nebună față de Mădălina, cât și grave remușcări față de fapta-i comisă. Anume conversațiile cu omul care a fost și el îndrăgostit de Medelaine, îl fac, se pare, pe Puiu să fie și mai confuz, frământându-l gândul că și-a iubit nevasta „și ca pe o soră, și ca pe o soție...”.
În final, Puiu se alege cu un verdict din partea medicului gardian, care-i reproșează că, prin fapta-i josnică, el a omorât-o pe Mădălina de două ori: o dată când a luat-o de soție împotriva voinței sale, omorându-i sufletul, și a doua oară când a sugrumat-o, omorându-i și trupul.
Revelația
„Ciuleandra” este un spectacol care ne îndeamnă să încercăm a ne cunoaște mai bine pe noi înșine și să știm a ne stăpâni pornirile în momente furtunoase.
Bazat pe muzică, versuri și dans, jucat de către o echipă de actori profesioniști, acest spectacol este o adevărată revelație sufletească, în care dragostea și cruzimea omului sunt puse pe balanța rațiunii omenești.
Text de Eleonora Stăncuță
Cine visează la revoluție?
REUTERS // Economia mondială, abia scăpată de impactul pandemiei de Covid-19, se va confrunta cu un nou set de riscuri în 2025: „Pregătiţi-vă pentru vremuri incerte”
VIDEO // Un avion cu 181 oameni la bord s-a prăbușit. Ar fi supraviețuit doar doi însoțitori de bord. Momentul impactului a fost filmat de martorii tragediei