DOSAR // Circa 240 de persoane, angajați ai diferitor structuri de stat, împlicate în SCHEMA privind eliberarea certificatelor de vaccinare anti-COVID FĂRĂ imunizare reală: Un MILITAR a dat în vileag LISTA și colaborează cu ancheta
Cel puțin 240 de persoane - funcționari publici cu statut special/militar ai Serviciului Vamal, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, funcționari publici din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, Ministerului Sănătății, Ministerului Finanțelor, autorităților administrației publice, reprezentanți ai cultelor religioase, agenți economici, cât și persoane fizice - ar fi implicate în schema privind eliberarea certificatelor de vaccinare anti-COVID fără imunizarea reală a „beneficiarilor”.
Mulți dintre cetățenii vaccinați doar pe hârtie nici nu se aflau în R. Moldova la data indicată ca fiind ziua în care a fost administrat serul împotriva noului coronavirus.
Procurorii anticorupție și angajații Ministerului Afacerilor Interne au stabilit că registratorii, adică persoanele responsabile de introducerea datelor în Registrul de evidență a Vaccinării împotriva COVID–19, au primit, inclusiv prin intermediari, atât de la cetățeni ai Republicii Moldova, cât și de la cetățeni străini, între 2 000 și 5 000 de lei per certificat pentru înregistrarea datelor eronate în Sistemul informațional automatizat (SIA) și în Registrul de evidență a Vaccinării împotriva COVID–19 (RVC–19).
În rezultatul perchezițiilor efectuate pe 22 decembrie curent, a fost reținut un militar cu funcție de conducere din cadrul Inspectoratului General al Carabinierilor al MAI, desemnat în calitate de registrator, care și-a recunoscut vina și colaborează cu organul de urmărire penală, fiind depistate și ridicate liste cu persoane vaccinate, copii ale actelor de identitate, certificate de vaccinare, bani și alte obiecte care au tangență la caz.
La această etapă, au fost audiate în calitate de bănuiți mai multe persoane, inclusiv cu funcții de răspundere, care de asemenea colaborează cu organul de cercetare penală.
Procuratura Anticorupție continuă investigațiile în cadrul cauzei penale inițiate pentru coruperea pasivă, coruperea activă, trafic de influență, fals în acte publice și confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale.
Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele vizate amenzi penale de până la 32 500 de lei, muncă neremunerată în folosul comunității de la 150 la 200 de ore sau închisoare de la 2 la 7 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții pe un termen de la 5 la 10 ani.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”