CINISM // De ce Voronin, Șor și socialiștii lui Dodon au ales data-SIMBOL de 19 iunie pentru protestul prorușilor împotriva actualei guvernări: „Se împlinesc 30 ani de la măcelul de la Tighina, cel mai TRAGIC eveniment al războiului de pe Nistru”
Predilecția rușilor pentru a lansa „operațiuni speciale” în zile imprtante din istoria diferitor popoare este arhicunoscută. Noutatea este că „subtilitatea” rușilor i-a molipsit și pe unii politicieni din R. Moldova care se declară „stataliști”, dar „râd” de suveranitatea și independența acestei republici.
Recent, liderul octogenar al Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, care a condus acest stat timp de opt ani anterior, a anunțat un protest „de amploare” împotriva guvernării R. Moldova, care va fi organizat pe 19 iunie la Chișinău. La scurt timp, la „invitație” au răspuns Partidul „Șor”, socialiștii, dar și alte elemente proruse din republica noastră care acuză actuala putere de la Chișinău de scumpirile în lanț la servicii și produse, dar nu au condamnat niciodată războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina, una dintre cauzele evidente ale creșterii inflației în întreaga lume.
Valeriu Cerba, doctor în drept, colonel de poliţie în rezervă, participant la conflictul armat de la Nistru din 1992, știe de ce elementele ostile interesului național al locuitorilor din R. Moldova au ales anume data de 19 iunie pentru a-și organiza acțiunea intitulată „O viață mai bună”.
„Noi, veteranii de război, cunoaștem că, pe 19 iunie 2022, se împlinesc 30 ani de la măcelul de la Tighina, cel mai tragic eveniment al războiului de pe Nistru... Vă întreb, poate această mișcare prorusă organizează intenționat acest protest pentru a umbri genocidul sau masacrul organizat de Federația Rusă - Tiraspol cu ajutorul Armatei a 14-ea la Tighina?”, se întreabă Valeriu Cerba.
De altfel, în urma evenimentelor din 19 - 22 iulie de la Tighina, Armata a 14-a a trimis tancurile pe podul de la Nistru și a pus ultimatum R. Moldova să se retragă.
Amintim că bătălia de la Tighina a avut loc în perioada 19 - 22 iunie 1992, între forțe ale poliției și armatei Republicii Moldova, pe de-o parte, și transnistrenii ajutați de Armata a 14-a sovietică, pe de altă parte.
În dimineața zilei de 20 iunie, orașul Tighina era în mare parte sub control moldovenesc. Atunci, tancurile grele ale Armatei a 14-a ale Federației Ruse au forțat podul peste Nistru dinspre Tiraspol, dar au fost oprite de forțele moldovenești, forțele separatiste continuând tirul asupra orașului. În același timp, au fost atacate și alte localități: Dubăsari, Cocieri, Doroțcaia, Coșnița. Podul de peste Nistru a fost ocupat de gardiști, după atacurile cu tancuri grele ale armatei ruse, iar orașul a fost invadat de armată și de forțele separatiste.
Atunci a fost momentul în care Armata a 14-a i-a adresat președintelui R. Moldova Mircea Snegur un ultimatum, prin care a cerut ca forțele moldovenești să se retragă. Pe 21 iunie, Tighina a fost continuu bombardată de către separatiști. În ciuda acestor fapte, președintele rus Boris Elțin a acuzat R. Moldova de agresiune, amenințând că armata rusă va fi obligată să riposteze.
Până în dimineața zilei de 22 iunie, cu aproximativ 200 de morți și 300 de răniți, forțele moldovenești au fost nevoite să se retragă. Lupte de intensitate mai mică au continuat încă o lună, până la semnarea între Republica Moldova și Rusia a Convenției cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului armat din zona nistreană a Republicii Moldova, care a ajutat, de fapt, la supraviețuirea până în prezent a forțelor separatiste din stânga Nistrului.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”