00:52:35 29.11.2024
Stiri

Cine și cum monitorizează ALEGERILE din țara noastră

Partide/Comunicate 27.06.2015 15:22 Vizualizări3198 Autor: Ziarul National
Cine și cum monitorizează ALEGERILE din țara noastră


Misiune // „Monitorizând, noi le oferim șanse egale tuturor concurenților, iar cetățenii trebuie să aleagă singuri, fără a le fi cumpărate voturile”

Studenți, asistenți sociali, profesori, casnice sau pădurari, toți au ales să se implice în această campanie și să semnaleze încălcările înregistrate de concurenții electorali precum şi alți actori ai procesului electoral.

Numai în primul tur al alegerilor, „Promo-LEX” a implicat peste 1 500 de observatori în toate raioanele R. Moldova, fiind unica asociație din țară care desfășoară o misiune de monitorizare a alegerilor imparțial, independent și echidistant. Alegerile locale generale din această vară sunt cel de-al șaptelea scrutin monitorizat de observatorii Asociației „Promo-LEX”.

Monitorizarea începe înainte de ziua alegerilor

Galina Bogdan, profesoară de istorie la Liceul „Miron Costin” din or. Florești, este implicată activ în procesul de monitorizare electorală, alături de „Promo-LEX”, încă din anul 2009.



Pasionată de istorie și de călătorii, ea lasă grijile cotidiene și merge în ziua alegerilor să observe dacă nu sunt încălcări în secțiile de votare din raion. Ea consideră că face un lucru important pentru țara sa, iar monitorizarea alegerilor este necesară pentru ca scrutinul să se desfășoare într-un mod corect.

„Noi am sesizat mai multe încălcări ale Codului Electoral. De exemplu, am observat că cele mai multe încălcări din cadrul alegerilor locale din această vară au fost înregistrate în localitățile unde în cursa electorală se înscriu foștii primari. Ei vor să rămână în continuare primari și folosesc resursele administrative pe care le gestionează pentru a obține din nou această funcție. Monitorizând, noi le oferim șanse egale tuturor concurenților, iar cetățenii trebuie să aleagă singuri, fără a le fi cumpărate voturile. Alegerile trebuie să fie libere, corecte și transparente”, consideră dna Galina.

Pe 14 iunie s-a trezit la ora 5.00 dimineață

Galina Bogdan este unul dintre cei 73 de observatori pe termen lung şi mediu pe care i-a avut „Promo-LEX” în primul tur de alegeri. Ea este responsabilă de întreg raionul Florești și are în subordinea sa alți 49 de observatori pe termen scurt. Pe data de 14 iunie, Galina s-a trezit la orele cinci dimineață. De fiecare dată se scoală devreme, pentru ca să reușească să viziteze cât mai multe secții de votare.

„De obicei, aleg o secție care este cea mai problematică. Merg mai întâi acolo și asist la deschiderea acesteia. Apoi, merg cu echipa mobilă. De exemplu, la ultimul scrutin am reușit să vizităm 21 de secții de votare. Raionul nostru este unul foarte complicat, deoarece nu este compact. După ce am finalizat observarea cu echipa mobilă, mergem la Consiliul Electoral de Circumscripție de nivelul doi din raion. Începând cu închiderea secțiilor de votare și până dimineață, noi ne aflăm acolo şi monitorizăm procesul de totalizare a voturilor. Toate informațiile pe care le acumulăm în ziua alegerilor sunt colectate şi transmise pentru a fi procesate echipei centrale Promo-LEX”, ne comunică ea.

Amenințați și agresați doar pentru încercarea de a face poze

Galina Cucoș, din satul Chișcăreni, raionul Sângerei, este mamă a patru copii și a ales să fie observator pentru că dorește ca puștii ei să aibă un viitor mai bun. Cu toate că are doi copii cu grad de invaliditate, Galina Cucoș reușește să se implice activ în observarea procesului electoral. Ea spune că monitorizarea decurge greu, pentru că mulți concurenți electorali recurg la diferite mijloace pentru a se promova şi nu întotdeauna sunt deschiși.



„Una din principalele probleme constă în colectarea informației. De exemplu, mulți concurenți electorali aflând, din diferite surse, că noi venim într-o localitate sau alta, se străduiesc să facă tot posibilul ca să camufleze anumite încălcări. Astfel, nouă ne este mai complicat să depistăm unele acțiuni, prin care se încălcă Codul Electoral. Mai avem şi alte probleme. Au fost și cazuri când am fost intimidați de către unii membri ai birourilor electorale. Atunci noi am rezolvat repede situația, demonstrându-le că noi avem dreptul să monitorizăm. Îmi amintesc un alt caz, când aproape era să fim bătuți doar pentru că am avut intenția să fotografiem sediul unei secții de votare care nu avea rampă de acces pentru persoanele cu dizabilități”, ne explică observatorul.

În pofida acestor cazuri, observatorii consideră că monitorizarea alegerilor poate contribui la reducerea numărului de încălcări din partea concurenților electorali. „Noi o să reușim să schimbăm lumea atunci când vom spune adevărul. Astfel, noi, ca observatori, trebuie să spunem mereu ceea ce vedem, altfel riscăm ca unele încălcări să nu fie raportate şi noi putem cădea în plasa fraudelor. Înainte, concurenții electorali și cetățenii nu se jenau să facă încălcări. Actualmente, în cadrul ultimelor scrutine electorale, ei se feresc să încalce legislația, deoarece știu că sunt monitorizați. De asemenea, prin lucrul pe care îl facem, noi trebuie să convingem oamenii că așa-zisul cumătrism nu-şi are loc într-o societate modernă”, spune Galina Cucoș.

Proces mai transparent

„Promo-LEX” desfășoară doar o activitate de observare și nu se implică în procesul electoral. Observatorii asociației din teritoriu monitorizează ziua alegerilor și raportează echipei centrale a Misiunii toate încălcările din campania electorală şi, nemijlocit, din ziua alegerilor.

Datele din întreaga țară sunt colectate, procesate şi sunt prezentate, ulterior, atât publicului larg, în cadrul conferințelor de presă, cât și prin intermediul unor rapoarte, Comisiei Electorale Centrale, organizațiilor internaționale și altor organe de profil.

Nicolae Panfil, coordonator de proiect în cadrul Misiunii de Observare „Promo-LEX”, susține că, datorită eforturilor observatorilor, procesul electoral din țară devine mai transparent, iar în viitor este posibil ca alegerile să nu mai necesite a fi monitorizate, la fel ca în țările cu un nivel înalt al democrației.

Duminică, 28 iunie, observatorii „Promo-LEX”, de asemenea, se vor afla în secțiile de votare din țară și vor monitoriza atât activitatea organelor electorale, cât și acțiunile concurenților electorali. Informația privind desfășurarea alegerilor va fi prezentată publicului larg, prin intermediul conferințelor de presă pe tot parcursul zilei de duminică. De asemenea, „Promo-LEX” va efectua şi un proces de numărare paralelă a voturilor în municipiile Chișinău şi Comrat.

Nicolae Panfil, coordonator de proiect în cadrul Misiunii de Observare „Promo-LEX”:



„În baza rapoartelor noastre de observare făcute publice, în scurt timp încep să apară reacții din partea organelor de resort. Noi am monitorizat atent primul tur de scrutin din cadrul alegerilor locale generale 2015 şi am înregistrat mai multe încălcări. Dintre cele mai grave aș putea menționa folosirea de resurse administrative de către concurenții electorali, oferirea cadourilor electorale în scopul promovării, comercializarea băuturilor alcoolice în apropierea secțiilor de votare în ziua alegerilor, limitarea dreptului la vot, cazuri de fraudare a votării, coruperea şi transportarea organizată a alegătorilor, agitație electorală în ziua votării etc. O problemă aparte ține de lipsa unui control eficient asupra fluxurilor de finanțare a concurenților electorali. Aceștia nu raportează toate cheltuielile pe care le suportă în timpul campaniilor. Astfel, pentru primul tur de alegeri, în total, aceștia au raportat la CEC 51,21 mln. lei, 76% din cheltuielile declarate fiind pentru publicitate. Totodată, niciun concurent electoral nu a reflectat cheltuieli la capitolul recompense. Cele mai mari cheltuieli raportate au fost prezentate de PDM - 17,30 mln. lei, ceea ce constituie 29,21% din plafonul maxim stabilit de CEC”.

Simion Ciochină

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.11.2024 15:57 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La alegerile pr...

25.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fantoma trecutului p...

22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md