Cine și ce SANSE are să preia guvernarea după alegerile parlamentare. Scenariile care ar putea avea loc după 24 februarie
Până la alegerile parlamentare ordinare mai sunt aproximativ șase luni și nu se știe ce coaliție am putea avea după 24 februarie 2019. Pe de o parte, reprezentanții opoziției proeuropene spun că nu vor face o coaliție cu Partidul Democrat, iar pe de altă parte democrații au declarat că despre o alianță se va vorbi doar după ce vor fi contabilizate rezultatele alegerilor.
Portalul coment.md anticipează cel puțin șapte scenarii care pot avea loc după alegerile parlamentare.
Primul scenariu – o nouă coaliție proeuropeană. Până nu demult era un scenariu cât se poate de real, mai ales că PD optase la un moment dat pentru o coaliție post-electorală cu PAS și PPDA. În context, răsuna destul de des și ideea că, după alegeri, în joc vor intra și partenerii occidentali, care vor ști să-i convingă pe cei din PD, PAS și PPDA să constituie o coaliție comună. Însă, în ultimele luni s-a deteriorat nu numai relația guvernării cu partenerii occidentali, ci și relațiile dintre PD, pe de o parte, și PAS și PDA, pe de altă parte, iar aceasta face practic imposibilă o coaliție de guvernare comună a celor trei partide.
Scenariul doi – PD rămâne la guvernare de unul singur, punând în aplicare mecanisme de genul celor testate deja în ultimii ani, adică atrăgând de partea sa (prin metode corecte sau mai puțin corecte) deputați din alte fracțiuni sau independenți/neafiliați. Un astfel de scenariu se poate lăsa cu consecințe grave și pentru PD, și pentru țară, în general. Situația poate scăpa de sub control și nimeni nu ar putea spune cum vor evolua lucrurile în continuare în acest caz.
Scenariul trei – PSRM preia puterea. Este poate cel mai realist scenariu, dat fiind faptul că PSRM e primul în preferințele alegătorilor și are susținerea, conform sondajelor, a peste jumătate din alegători. PSRM e avantajat și de faptul că are susținerea Președintelui Igor Dodon, cel mai popular politician pe moment din R. Moldova.
Scenariul patru – PSRM va atrage de partea sa o parte din deputații neafiliați sau independenți și va forma cu ei majoritatea parlamentară. E un scenariu posibil și cu siguranță PSRM va încerca să-l pună în aplicare dacă nu-i vor ajunge câteva mandate pentru a forma noua majoritate parlamentară.
Scenariul cinci – o coaliție PSRM-PD. Pentru socialiști o astfel de coaliție nu e de dorit, deoarece automat își vor atrage o parte din enormul antirating pe care-l are PD. Totuși, măcar din punct de vedere teoretic, acest scenariu trebuie luat în calcul.
Scenariul șase – partidele proeuropene de opoziție preiau puterea. E un scenariu practic irealizabil în condițiile sistemului electoral mixt. Acum, aceste partide trebuie să facă față nu doar sistemului mixt, ci și să încerce să împingă cât mai mult spre centru-stânga PD, care se declară în continuare proeuropean și cu siguranță va lua un procent anume din voturile electoratului proeuropean.
Scenariul șapte – o coaliție anti-PD de scurtă durată. Dacă nicio forță din cele ce va accede în viitorul Parlament nu va avea capacitatea să formeze de sine stătător noua majoritate parlamentară, iar negocierile dintre partidele parlamentare nu vor da nici un rezultat, nu este exclus că unele formațiuni vor anunța că constituie o coaliție de scurtă durată împotriva PD. Astfel, în decurs de câteva luni, această coaliție ar scoate de sub controlul PD instituțiile statului și ar stabili data alegerilor parlamentare anticipate.
Liga Orașelor și Comunelor susține PNL și candidatul acestuia pentru Senatul României, Adrian Dupu: „A fost alături de comunitățile locale, de instituțiile educaționale și de oamenii din satele și orașele R. Moldova”
Curtea Constituţională a României discută joi două cereri de anulare a alegerilor prezidenţiale
Îngrijorare la ONU cu privire la escaladarea războiului în Ucraina