Cine l-a SUNAT pe Iurie Leancă și ce PROMISIUNE i-a făcut
Ex-premierul Iurie Leancă se arată mirat că liderul Partidului Democrat (PD), Marian Lupu, anterior nici nu voia să audă de faptul că R. Moldova ar urma să depună cerere de aderare la UE, iar acum spune că acest lucru se va întâmpla în 2019.
„Am rămas niţel surprins de această declaraţie și nu doar prin motivul că, în 2013-2014, atunci când vorbeam că, la summitul de la Riga, am putea depune cererea de aderare, domnul Lupu a avut acea reacție. Mă miră faptul că domnia sa se referă la 2019. Să admitem că alegerile parlamentare vor fi în termen, aceasta înseamnă 2018. Înseamnă că dânsul vorbeşte deja în numele viitoarei majorităţi de după 2018, ceea ce niţel e bizar, ca să zic aşa”, a declarat Leancă pentru Europa Liberă.
De asemenea, Leancă a povestit că, imediat după căderea Guvernului Streleț, a avut o discuție cu Lupu în care i-a spus despre ce era necesar de făcut ca cererea de aderare la UE să fie depusă în 2018, până la alegerile parlamentare.
„Atunci când mimam negocierile, imediat după căderea Guvernului Streleţ i-am zis că, în ziua în care a fost votată demiterea Executivului, am fost telefonat de către o persoană sus-pusă de la Bruxelles. Acea persoană mi-a zis că, în cazul în care politicienii de la Chişinău creează o majoritate funcţională pro-reforme, cu un Guvern puternic motivat, se lansează în aceste reforme, și nu doar la nivel de declaraţii, dar şi la nivel de acţiuni foarte şi foarte bine planificate şi desfăşurate, atunci domnia sa îşi lua angajamentul ca, până în 2018, subliniez, până la alegerile parlamentare din 2018, R. Moldova să fie în situaţia de a depune cererea de aderare. Nu prea îmi dau seama de ce acum se amână cu un an, pe o perioadă după alegeri, acest termen”, a precizat ex-premierul.
Iurie Leancă a mai adăugat că în situația în care se află R. Moldova ar fi practic imposibil să depui o cerere de aderare la UE, iar aceasta să fie luată în calcul. „Din poziţia de astăzi, să depui această cerere înseamnă că cineva o va pune într-un sertar adânc şi se va uita despre ea. Şi aceasta e cea mai rea posibilă evoluţie. Acum cel mai important e să ne axăm pe a face ordine acasă şi a depăşi acest scepticism, această neîncredere care există pe interiorul ţării şi în afara ţării. E mult mai complicat să recâştigi încrederea, decât să începi de la zero, aşa cum a fost în 2009. Europa e în criză care ţine de refugiaţi, acte teroriste, dar încă mai e posibil”, a conchis sursa citată.
Cei care și-au VÂNDUT votul, dar și cei care au mituit alegătorii în această toamnă nu scapă de pedeapsă. Organele de drept au aplicat deja AMENZI în sumă de peste șapte MILIOANE de lei pentru „corupere electorală pasivă”
Anatol Șalaru, sprijin pentru Adrian Dupu, candidat PNL la Senatul României: „Activitatea sa în Republica Moldova este extraordinară”
Nicolae Negru // Război și Pace, Strategia Smintitului, Alegeri